Втората голяма инвестиция в превъоръжаване - след покупката на изтребители F-16 за Военновъздушните сили, ще е за новите кораби за Военноморските сили. Машините ще са германски, но ще се строят в България, а цената на доовора, който предстои да бъде подписан след преговори, е малко под 1 млрд. лева - или точно 984 млн. лв.

Това стана ясно от решение на правителството от днес, с което е одобрен докладът на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов. Резултатът от работата на Междуведомствена работна група за разглеждане, анализиране и оценка на постъпилите оферти по Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ е, че е избрана офертата на немската корабостроителна компания „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG”. Каракачанов получава и мандат да подготви и договора, който да бъде подписан.

Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС стари кораби руско производство, неподлежащи на модернизация и ремонт, припомня правителството. 

Развоят бе очакваният и по време на оценката на офертите. Другата опция бе за италиански кораби, но там цената е доста по-висока от пределната, определена с решението на Народното събрание за приемане на проекта за инвестиционния разход за превъоръжаване. Става дума за офертата на „FINCANTIERI“. Има е ибългарски участник в процедурата, но той отпадна на по-ранна фаза - „МТГ – Делфин“. (Макар че при избора на изтребители заложената в приетите от парламента параметри на сделката много по-ниска пределна цена в сравнение с получената оферта от САЩ не попречи да се сключи договорът, нито плащането да се направи накуп, а не разсрочено).

 

Очаква се до август месец - когато е и празникът на Военноморските сили, договор да бъде подписан, съобщи във Варна министър Каракачанов, цитиран от БНР. И припомни, че в условията в проекта за инвестиционен разход е записано, че поне един от двата кораба трябва да се сглоби в България. В крайна сметка това ще се отнася и за двете мултифункционални военни машини, стана ясно от думите му.  Строежът ще бъде във Варна. 

Договор за покупката на нови кораби за армията се очакваше да бъде скючен още в края на миналата година, но този план се провали. През 2018 г. парламентът прие актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили". Максималната прогнозна стойност на актуализирания проект бе именно 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за превъоръжаване, е разпределена за плащане през 2025 г. и 2026 г. Плащанията ще са разсрочени, а по план корабите трябва да са налични през 2024 г.  

Пак днес стана ясно, че се водят и преговори с партньори от НАТО за две подводници втора ръка. 

Така от трите мащабни проекта за нова военна техника остава да се финализира само този за нови бойни машини за пехотата. Проектът за инвестиционен разход там е на стойност 1,464 млрд.лв. с ДДС. Предвижда се придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Техниката трябва да бъде изплатена за 12 години.