Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес, че страната му е "била принуждавана към интеграция" с Русия и подчерта, че истинската интеграция на икономиките на двете страни предполага "суверенитет и независимост" за Беларус, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Оставаме ангажирани, както винаги, с истинската интеграция без да бъдем принуждавани да се интегрираме", каза беларуският лидер по време на среща с Михаил Мясникович, председател на Евразийската икономическа комисия.

Изявлението му се случва в момент на нарастващо напрежение между двете съседни постсъветски държави. Преговорите за по-тесни икономически отношения забуксуваха. Русия спря доставките на петрол за Беларус, а Лукашенко неведнъж обвиняваше Кремъл, че настоява за обединение на двете страни. Обединението с Беларус се възприема от мнозина като стратегия на руския президент Владимир Путин за оставане на власт дълго след изтичането на мандата му през 2024 г., като стане ръководител на новата държава, отбелязва АП.
Лукашенко напомни, че Беларус е инициирала "истинска интеграция" между двете постсъветски държави през 90-те години, когато на власт в Русия бе Борис Елцин, "при запазване на суверенитета и независимостта". "По онова време никога не е ставало дума някой да губи суверенитета или независимостта си. При всичките трудности тогава успявахме да намираме решения на сложните проблеми", добави президентът, цитиран от АП.
Лукашенко, който управлява Беларус с железен юмрук повече от две десетилетия и ще се бори за преизбиране тази година, наистина настояваше за съюзна държава Русия-Беларус през 90-те и се твърди, че е имал аспирации да стане неин лидер, отбелязва агенцията. През 1997 г. Русия и Беларус подписаха съюзен договор, който предвижда тесни връзки, но не и сформирането на единна държава.