Турция вече няма да спира бежанци от Сирия, опитващи се да стигнат до Европа, съобщи Ройтерс, цитирайки висш турски чиновник.

Турската полиция, гранична и брегова охрана са получили заповеди да не спират никого.

Очаква се нова вълна бежанци от провинцията Идлиб, след като турска артилерия обстрелва позициите на сирийската правителствена армия и руски самолети тази седмица. Атаката бе реакция на смъртта на двама турски войници след авиоудар. Днес са били убити още 9 турски войници в Идлиб, твърдят от турска страна.

Близо милион са очакваните бежанци от Идлиб, където продължават военни действия.

Група мигранти се движи в Северозападна Турция в посока на границата на страната с Гърция, съобщи по-късно днес турската информационна агенция Демирьорен, цитирана от Ройтерс.

Според нея групата мигранти се състои от около 300 души, сред които има жени и деца. Те са се насочили към гръцката граница в района на окръг Одрин около полунощ. В групата има сирийци, иранци и иракчани.

Ройтерс уточнява, че не е успяла да потвърди независимо кои са тези хора и накъде са се насочили.

Гръцкият в. "Катимерини" също се позовава на информацията на Демирьорен и препубликува видеот от нея, на което си вижда група хора да се движат пеша в нощта.

 

Τурция остава обвързана с текущата си политика по бежанския и мигрантския въпрос, но не е повече в състояние да удържа засиления поток бежанци от Сирия, потвърди Емер Челик, говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието, цитиран от гръцкия в. "Вима".

"Политиката на Турция остава непроменена, но страната не може повече да контролира масовия приток (на бежанци) от Идлиб по границите си", подчерта Челик в ранните утрешни часове днес.

Освен това Турция поиска днес от световните сили да наложат в Сирия зона, забранена за полети, за да защитят стотиците хиляди хора, които бягат от конфликта, съобщи Ройтерс.

В Туитър ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун заяви, че Русия и Иран, които подкрепят сирийския президент Башар Асад, ще изгубят всякакво доверие, ако не спрат военните действия в района на Идлиб.