Премиерът Бойко Борисов свика днес извънредно заседание на МС и на кризисния щаб за коронавируса, за да обяви, че няма нищо извънредно.

Случай на заразен с короновирус към момента няма открит, но премиерът събра министри и лекари заради "жълтите хейтърски новини", в които се говорело, че има заразени, но тази информация се криела от властите.

"Хората да не се поддават на паника, изкупуват се хранителни продукти, създава се истерия", отбеляза премиерът и неколкократно помоли за спокойствие.

"Нямаме никакво основание, никакво, ако се появи случай на короновирус, да не се каже. Навсякъде има, във Франция, в Италия, да не би тяхното здравеопазване да е по-лошо, има около съседите... То ще дойде, но това не значи, че нещо по-различно се е случило", продължи той.

"Всички държави почти имат, нищо срамно няма и ако в България се прояви... Няма смисъл, логика..."

По-рано сутринта от кризисния щаб съобщиха, че от 19 проби във ВМА всичките са отрицателни, а в Националната референтна лаборатория от 21 проби 21 са отрицателни.

"В днешния ден ще бъде проведен междулабораторен контрол, при който 3 от отрицателните проби от ВМА ще бъдат дадени за допълнителен контрол и преповтаряне в Националната лаборатория и обратно", каза сутринта на брифинга ген. Венцислав Мутафчийски, като потвърди тази информация и на срещата при премиера.

След като Борисов няколко пъти повтори тезата си, че не се крие информация за случай на короновирус, но че вероятно и това ще се случи, защото инфекцията е в съседните страни вече, той реши да даде думата на шефа на ВМА и началник на кризисния щаб ген. Мутафчийски с призива:

"Мутафчийски, я още веднъж го потвърди пред медиите. И говори истината и само истината."

Професорът повтори вече известното, като допълни, че има различни суспектни лица, а 6 часа е технологичното време за завършване на процеса за изследването. След което резлутатите веднага се обявяват на широката общественост.

Тук се разбра, че по нареждане на Борисов освен в 8 часа сутринта щабът ще дава брифинг още веднъж - в 17 часа.

А Борисов продължи да споделя мисли за коронавируса. Разказа как при скорошното си посещение в Гърция (в деня, в който беше обявен първият заразен) двамата с премиера на съседната ни държава Кириакос Муцотакис си говорели как има 1000 души умрели там от грип и двама заразени от коронавурис. Но за грипа нямало истерия, свикнали сме, приемаме го, а за другия...

"Доверете се на лекарите на експертите", препоръча още веднъж той.

Спирт, храни и паника

100 хил. литра спирт ще бъдат освободени от държавния резерв, нареди още Борисов. Заради липсата на дезинфектанти по аптеките и магазините. 

"100 хил. от 400 хил. литра да се деблокират", каза той.

Министърът на икономиката, който на заседанието разбра, че влиза в кризисния щаб, получи още едно разпореждане:

"Каниш българските производители, фирми, които произвеждат тези артикули, осигурявате им достъп до спирт и всички свързани с него производни. Свързвайте се с производители на маски или с такива производители, които да си претрансформират производството. Това по най-бързия начин да се задейства. Разблокирате го още днес (държавния резерв). Не да казват: Няма спирт. Спирт има", рече още Борисов.

77 млн. лв. имаме във фонда за бедствия и аварии, 50 млн. още сме готови да вложим, продължи той.

За масовите прояви

Трябва известно въздържание от събиране на закрити места, препоръча Мутафчийски, но това било по-скоро за новата грипна вълна - този път от груп тип Б, а не за коронавируса.

Тук Борисов го прекъсна: "Грип Б и ще кажат: "Искат сигурно нещо да скрият."

Мутафчийски реши да даде някои разлики между грип и короновирус инфекцията - не се достигат мащабите на нивата на заболеваемост като при грип, но има повишена заболеваемост и риск при възрастни и хронично болни лица.

"Ние с Ананиев трябва да си останем вкъщи, като гледам", заключи по тоя повод Борисов.

Той се оплака, че непрекъснато идвали чужди делегации, прегръщали се с него, целували се.

"Вие тях преди това преглеждате ли ги?"