Пълна промяна в ръководството на държавното тото - със заповед на министъра на спорта Красен Кралев е сменен целият управителен съвет на дружеството. Новината потвърди министърът на финансите Владислав Горанов в Народното събрание. Предстои сключване на договори за управление с новите избрани кадри, които ще ръководят тотото, и вписването им в Търговския регистър.

Горанов не изброи новите имена, но даде да се разбере, че в УС на тотализатора ще има двама души, известни в миналото като успешни футболисти. Единият от тях е бившият играч на "Левски" Христо Йовов, потвърди министърът.

Йовов е бивш национал, а на последните местни избори бе кандидат за кмет на Своге от ГЕРБ. Но загуби изборите. Преди това в годините бе кандидат и на СДС - отново без успех.

В ръководството на тотото влизат още двама експерти от Министерството на финансите, единият от които е отговорничката за сектор "Данъчна политика" Людмила Петкова, а другият - началник на отдел в същата дирекция.

За нов изпълнителен директор на тотото е посочен "висш експерт по информационни технологии от "Информационно обслужване". 

По-късно се разбра, че името на предложения за изпълнителен директор е Любомир Петров, който работи в държавната фирма, а вторият бивш футболист е някогашният защитник на "Левски" Гошо Гинчев. Той е съветник на министър Красен Кралев, който пък е принципал на тотото. 

"Ако погледнем резултатите досега и предизвикателствата в бъдеше пред спортния тотализатор, с оглед на това, че единствено това предприятие вече ще може да организира лотарии, преценката на министъра на спорта, разбира се, съгласувано с министъра на финансите, както е по закон, е, че е необходима нова свежа управленска мощ", заяви Горанов на въпрос какво е наложило пълната промяна в мениджмънта на дружеството.

Тотото бе превърнато чрез промени в Закона за хазарта в единствен, в случая държавен монополист в типа хазарт "моментна лотарийна игра" - след като скоропостижно се прие лицензът на Националната лотария да бъде незабавно отнет. Един от акционерите в компанията - Васил Божков - вече е обвиняем, а държавата стартира процедура по връщането му в страната от Обединените арабски емирства. 

Горанов добави, че през последните години заради конюнктурата на пазара финансовото състояние на държавния тотализатор се е влошило. Тотото е загубило пазарен дял. 

"Новите предизвикателства пред тотото като монополист в предлагането на лотарийни игри изисква по-сериозен управленски капацитет", каза още Горанов. 

Но не отговори конкретно с "да" или "не" на въпроса ще се разширява ли мрежата на тотото в страната. Това било въпрос на управленска преценка. Каза даже, че една от идеите на промените в Закона за хазарта, с които бе заличена "Национална лотария" на Васил Божков, била да се ограничи достъпът до този вид хазарт. За немалко хора това се било превърнало в увлечение, въпреки ниските им доходи. 

В продължение на години шеф на държавното тото беше Дамян Дамянов - дългогодишен треньор по кану-каяк.