Традиционният прием за 3 март, който се дава от президента, тази година няма да се състои.

Това става ясно от съобщение от прессекретариата на институцията относно програмата на държавния глава за Националния празник.

"Във връзка с препоръките да не се организират масови събития на закрито няма да се провежда традиционният прием в Централния военен клуб в столицата по случай 3 март", се посочва в съобщението, без да се назовава конкретната причина за тези препоръки. Но е ясно, че става въпрос за риска от разпространението на коронавируса.

Иначе, както е известно, потвърден случай на заразен с вируса у нас все още няма.

Все пак Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще вземат участие в тържествената програма.

В 10.00 часа държавният глава ще пристигне в Шипченския манастир „Рождество Христово“. 

В 11.00 часа, на площадката под връх Шипка, ще присъства на панихида в памет на загиналите войни. Държавният глава ще бъде посрещнат с официална церемония, по време на която ще приеме рапорта на началника на караула, след което ще произнесе слово.

По това време пък Йотова ще присъства на тържествената церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата по случай 142 години от Освобождението на България.

От 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ в София президентът и вицепрезидентът ще присъстват на тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово.

Къде ще има чествания

Междувременно в цялата страна продължава подготовката за отбелязване на 142-ата годишнина на Освобождението, показва проверката на "Площад Славейков".

Сребра Касева, началник на кабинета на кмета на Казанлък, заяви за „Площад Славейков“, че подготовката за празника на връх Шипка тече с пълна пара. Засега не се предвижда отмяна на честванията, защото те се провеждат на открито, казаха от община Казанлък.

Същият аргумент изложиха и от общината в Пловдив. Честванията под паметника на Альоша не се отменят, защото не са на закрито.

Във всички общини очакват указания за действие от Националния кризисен щаб.

На въпрос на „Площад Славейков“ ще има ли отменени събития в културните институти в София заради коронавируса, зам.-кметът по културата в Столична община доц. Тодор Чобанов съобщи:

„Има сформиран национален щаб, който издава указания какви мерки да се вземат. За момента няма обявена епидемия и няма основания за прекратяване на събития. Посъветвали сме организаторите на големи събития да преценяват внимателно в случаите, когато са предвидени гости от държави, в които е обявена епидемия и да търсят варианти за отлагане на тези участия за по-подходящ момент. При промяна в обстановката и указания от здравните власти имаме готовност за по-ограничаващи мерки, в това число и отмяна на масови събития.“

Засега само Националният исторически музей е обявил, че няма да работи на 3 март, отменен е и Денят на отворени врати във Военно-историческия музей.

В дните около 3 март театрите в София ще работят. Това потвърдиха пред „Площад Славейков“ директорите на Театър „Българска армия“, Сатиричния театър, Малък градски театър зад канала и „Сълза и смях“. Докато не бъде издадена заповед за ограничаване на публичните събития, няма да бъдат предприемани извънредни мерки.

„Имахме идея да закупим и да раздаваме маски на зрителите. Но решихме, че ако го направим, ще нарушим комфорта им в театралната зала. Ще разчитаме на хигиенните навици на хората – обясни пред „Площад Славейков“ директорът на Народния театър Мариус Донкин. – Що се отнася до въпроса ще падат ли представления заради евентуална епидемия, ние ще изпълним решението на държавата. С целия риск, че губим зрители и това за нас е от голямо значение.“

Няма промяна в планираните събития за 3 март в Софийската филхармония.

НДК има разработен План за действие при извънредни ситуации, възникнали в следствие на бедствия и терористична дейност, съобщиха пред „Площад Славейков“ от Двореца на културата. В обхвата на този протокол попадат и мерките за поведение и действие при обявена епидемия или пандемия. В рамките на Плана е създаден оперативен щаб, който следи ситуацията с коронавируса и е в постоянна комуникация както с Националния кризисен щаб, така и с Министерството на културата и Столичната община.

„Съгласно добрите световни практики при управление на кризисни ситуации, прилагането на каквито и да е мерки, различни от разпоредените от държавните власти, могат да доведат до допълнително напрежение и дори паника сред гражданите. Следвайки това разбиране, НДК изпълнява нормалната си дейност, като има денонощна готовност да изпълни разпоредени от Националния оперативен щаб мерки в случай на необходимост от ограничаване на масово събиране на хора“, уточняват от Двореца на културата.