"Очаквам публично извинение от г-н Гешев и се надявам компетентните органи за оценка на неговата етичност и колегиалност като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Висшият адвокатски съвет да реагират."

Това обяви пред БНР адвокатката Здравка Калайджиева, правозащитник и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Повод за нейната позиция е изказването на главния прокурор Иван Гешев, който се възпротиви на исканията на адвокатския съвет да се извърши реформа в правомощията на прокуратурата чрез промени в Конституцията. 

"Кратката дума е наглост. Защото това е все едно прокуратурата да иска промени в закона"

"Адвокати на подсъдими и осъдени престъпници искат промени в дейността на прокуратурата. Аз разбирам, че много хора имат интерес от слаба прокуратура, но това на го искат хората", коментира в четвъртък Гешев. 

Според Здравка Калайджиева обаче промените в основния закон са наложителни. 

"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република."

"Необходимостта от промени в конституционната уредба на съдебната система, които да изяснят кой в нея е кум, кой сват, кой на булката брат, изглежда остана неразбрана само от главния прокурор", смята Калайджиева.

От Фондация "Български адвокати по правата на човека" настояват в Конституцията да се запише, че съдебната власт се упражнява от съда, а прокуратурата е автономна от правителството. Становището, което провокира негативна реакция на главния прокурор Иван Гешев, е огласено в рамките на консултациите при президента за конституционни промени.

"Становището е подготвено в отговор на поканата и аз мога само да благодаря на г-н Гешев, че го популяризира", допълни Здравка Калайджиева.

"Крайно време е българският народ да се върне към съзнанието, че правосъдието се раздава от съда, а не от прокуратурата", подчерта адвокат Калайджиева. 

Тя обясни, че това е част от становището, изготвено по покана на президента Румен Радев.

"Ние смятаме, че това е принцип, който всички добре знаят, но той не е добре оценен и разписан в Конституцията и българските закони. Не може прокуратурата да започва производства, които да висят с години и тези производства за засягат името, имота, честта и живота, ако щете, на гражданите, докато те преценят и без да дават след това думата на съда. Това не е правосъдие. Това са акции, които би трябвало да се отграничават от действителното правосъдие.", каза Калайджиева. 

И добави, че необходимостта от реформа е изяснена в редица решения на Европейския съд, Венецианската комисия, други международни авторитети.

"В нашето становище няма нещо особено ново. Но до този момент никой не беше характеризирал моето лично мнение или дейността на „Български адвокати по правата на човека“ като "наглост", посочи адвокатката.