Хоро върху ски ще тропат ентусиасти на 3 март в курорта Пампорово, съобщиха организаторите от инициативата „Голямото ски спускане с носии“. 

Преди това желаещите скиори и сноубордисти в ярки народни носии и с български знамена ще направят общо спускане по склоновете на Родопите от връх Снежанка. Празникът е с подкрепата на „Пампорово“ АД, затова лифтовете до кулата „Снежанка“ ще бъдат безплатни между 10,30 и 11,30 ч., за да могат да качат всички, които са си приготвили носии за националния празник. Ограничения за възрастта на скиорите няма, само носиите са важен елемент.

Спускането с носии започва в 11,30 ч. от връх „Снежанка“ по писта № 6. Шествието ще следва т. нар. Голямото знаме (6х4 метра), което ще бъде носено от около дузина скиори и ще бъде съпроводено от скиори с гайди и тъпани (и те ще бъдат със ски).

През това време на плац „Студенец“ общото настроение ще бъде поддържано от Общинския духов оркестър – Добрич, който ще свири на открито още от сутринта на 3 март. Добруджанската духова музика специално ще подготви програма с родопски песни, за да може на този фон да се извие хоро със ски, превърнало се в четиригодишна традиция.

Точно в 12 ч. на обяд на лифт станция „Студенец“ ще прозвучи националният химн.

Събитието се провежда в Пампорово от 2017 г. насам. Миналата година е събрало над 8 хиляди гости в курорта. На хорото със ски могат да се хванат дори тези, които не са скиори.

Автор на идеята и организатор е Антония Каменичка. В изявления пред медиите тя казва, че се надява някой ден това събитие да бъде регистрирано за „Книгата на Гинес“.

„Идеята дойде свише, ако щете го наречете. Сънувах я и на следващия ден просто организирах събитието. Честно казано, и мен ме изненада колко много хора откликнаха и дойдоха, емоцията е неповторима”, споделя Каменичка в ефира на TV+ след миналогодишното спускане.

Площад Славейков