"Национална лотария" спира и своите онлайн игри. Това съобщиха от компанията. След като държавата отне бизнеса с търкането на талони, известен като лотария, от днес спират и другите услуги, които се предлагат в интернет. 

Ръководството на компанията коментира, че причината за спирането им е в НАП. Преди време стана ясно, че приходната агенция е запорирала сметки на компании, свързани с издирвания бизнесмен Васил Божков, номинален собственик на лотарията. В момента той се намира в арест в Обединените арабски емирства. 

Ето и цялото съобщение на "Национална Лотария":

Във връзка с наложени запори от Национална агенция по приходите върху банкови сметки на „Национална лотария“ АД, считано от 28.02.2020 г. се преустановява приемането на депозити за участие в онлайн игрите на сайта 7777.bg. Наличните средства по игралната сметка на клиента могат да бъдат използвани за игра в онлайн игрите на сайта 7777.bg или да бъдат заявявани за изтегляне, чрез разплащателен метод „Easypay“ при спазване на установеното в Общите условия за ползване на сайта 7777.bg.

Какво запорира НАП? 

Проверка на Клуб Z също показа, че на 6 февруари данъчните са решили да наложат рестрикцията за "Вабо 2012". Компанията, чието име е очевиден акроним от първите две букви на двете имена на бизнесмена, е еднолична негова собственост и чрез нея той контролира вече известната "Национална лотария". Тя е собственик на "Лотария БГ" ООД и "Вабо 2017" ООД. Именно там са запорирани дяловете й - 43 272 018 във "Вабо 2017" и 2550 в "Лотария" БГ.

Втората компания, попаднала на прицела на НАП, е "Евробет партнърс" ООД. Чрез него Божков притежава мажоритарен дял от компанията за залагания "Евробет". Другите собственик в компанията е гръцкият дългогодишен партньор на Божков - Интралот глобал холдингс, на Сократис Кокалис. Информация за запора все още не се е появила официално в Търговския регистър.

Основанието, което изтъква НАП за запорите е с интересна формулировка - "предполагаеми публични вземания". На практика това означава, че  агенцията вече е направила проверка на компаниите, но още не е издала акт с решение. Датата на запорите предполага, че ревизиите са започнали преди това, но точна дата не се съобщава. Припомняме, че до момента приходната агенция не е съобщавала да е намирала нарушения в хазартните фирми на Божков през цялото време на съществуването им.


По информация на Клуб Z от прокуратурата има разпореждане за ревизии на дружествата на Божков. Извършвали се десетки такива, като очакванията са да бъде открито нарушение (за каквото не е съобщено). Запорите нямат общо с несъбраните държавни такси от "Националната лотария", за което се "грижи" комисията по хазарта, а не данъчните.

Интересното обаче е, че въпреки че компаниите са свързани с хазартния бизнес на Божков, те не участват пряко в него. Първата фирма - "Вабо" 2012, на практика няма самостоятелна дейност и приходите й са само от дивиденти. "Евробет партнърс" пък е само собственик на дружество, което има хазартен интерес.