На българските граници засега няма сериозен мигрантски натиск. Наблюдавани са няколко единични случаи, но ситуацията засега е спокойна. Това заяви тази сутрин вицепремиера Томислав Дончев в интервю за БНТ. 

Опасността от нова мигрантска вълна дойде след заплахата от страна на турския президент Реджеп Тайп Ердоган да пусне струпаните в страната му милиони бежанци. Турция на практика води война в Северна Сирия, а само през последните две денонощия загинаха десетки нейни войници. Хуманитарната обстановка в провинция Идлиб е катастрофална и бягащите от войната опитват да си намерят път към Европа, където да намерят спасение от ракетите, войници, студа и глада. 

Дончев подчерта рисковете и обърна внимание, че българските власти оставали в готовност за бърза реакция. Ако имаме нужда от помощ пък, ще я поискаме от Европейската комисия, заяви Дончев. 

Засега обаче България се справяла със своята гранична полиция. Армията няма планове да се включи в операциите по опазването на границите, заяви пък главен комисир Кичиков по бТВ. 

Вчера премиерът Бойко Борисов проведе спешен разговор по телефона в Ердоган. Той е бил уверен, че опасност за България няма, а двете държави продължават да стиковат действията си. Все пак двамата лидери ще се срещнат в понеделник на живо, за да обсъдят следващите си действия. 

Днес и Борисов коментира темата като обясни, че опасност няма и хората трябва да са спокойни.

"Боли ме да гледам бежанците, като гледам по земята как лежат жени и деца. Трябва да захраним Турция с необходимите средства, за да може да се погрижи за бежанците", обясни премиера. 

Той каза, че има взето решение на НАТО Турция да бъде подкрепена. Големи средства могат да бъдат пренасочени и към Гърция по линия на Европейския съюз.

Томислав Дончев коментира и опасността за разпространение на заразата от коронавирус. По думите му паниката може да донесе сериозни вреди на българската и европейската икономика. През последните дни големите борси по света бележат рекордни спадове, а за месец са изтрити около 5 трилиона долара от световния оборот. 

"Освен за физическото здраве - трябва да се грижим и за психическото здраве на нацията", обясни Дончев и беше категоричен, че са взети всички превантивни мерки да се ограничи опасността.