До няколко дни прокуратурата ще обяви кои са първите приватизационни сделки, които ще бъдат проверени. Това стана ясно от думите на говорителката на главния прокурор Сийка Милева пред БНТ. 

Тя най-чистосърдечно си призна, че целта на обвинието "не е толкова да образуваме досъдебни дела, колкото да информираме обществото за евенатуалните нанесени щети". Припомняме, че за огромната част от тези сделки е изтекла давността, съответно и възможността за съдебно преследване. Въпреки това в Народното събрание има внесен законопроект за отменянето на тази давност. Идеята е на "Атака", но планове да внесат такива текстове имат и управляващите от ГЕРБ. Те обаче смятат да променят направо конституцията, защото вече има тълкувателно решение, според което давност за такова престъпление не може да бъда отменяна. Към момента обаче не  е ясно дали идеята на ГЕРБ ще успее, защото за целта им е нужно конституционно мнозинство, тоест - нуждаят се и от подкрепата на БСП.

Иначе Милева днес коментира и почти всички други актуални въпроси, свързани с свръхактивността на държавното обвинение, откакто негов началник стана Иван Гешев. 

"Къщата в Барселона е една от многото проверки, които обвинението прави. Изпратили сме официално запитване до испанските си колеги, необходимо е обаче време. Очакваме отговор", обясни тя на въпрос какво става с проверката по скандала, който свърза премиера Бойко Борисов с пране на пари. 

Според нея - това е и доказателството, че прокуратурата не удря само хора на ВМРО във властта, както предположи лидерът на Войводите и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

"Прокуратурата не се интересува от политически лидери, нито от министи. Действаме по закон!", обясни Милева. 

Попитана защо главният прокурор участва лично в акции по преследването на битовата престъпност из села и паланки, Милева, почти поетично, заяви:

"За хората от София, които имат по-добър доход, може кражбата на един петел да не е важна, но за самотния възрастен човек на село не е така"

Тя потвърди и че главният прокуро е дал нареждане на Министерството на здравеопазването да контролира как институциите изпълняват своите отговорности и какви мерки се предприемат срещу епидемията от коронавирус. Защо точно прокуратурата трябва да заповядва на Министерството на здравеопазването, при положение, че няма извършено престъпление не стана ясно. Стана ясно обаче, че това нареждане било издадено още преди месец, но за него не било съобщено, за да "не всяваме паника".