Всички граждани на ЕС трябва да пътуват до САЩ без визи.

За това настоя 7-членна делегация на Европарламента, която бе на посещение в САЩ от 23 до 28 февруари. Тя се оглавява от испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар – председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Депупатите припомниха, че докато всички американски граждани пътуват до ЕС без визи, гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър се нуждаят от визи, за да влязат в САЩ.

Същевременно европейската делегация похвали подобреното напоследък сътрудничество в борбата с тероризма между САЩ и ЕС. Тя посети централата на ФБР.

Други важни теми, обсъдени от евродепутатите, бяха защитата на личните данни и използването на изкуствения интелект.

„Изразихме пред американските власти безпокойство от закона CLOUD, от продължаващите преговори за ново споразумение и от оставащите несъвършенства в Щита за лични данни в отношенията между ЕС и САЩ. Трябва да бъде направено повече за подходящото ниво на защита на личните данни на гажданите на ЕС“, заяви Хуан Фернандо Лопес Агилар.

CLOUD е абревиатура на Закона за изясняване на законното използване на лични данни. (На български тя означава „облак“ - б.р.) Има извънтериториални последици и дава на американските власти достъп до данните на граждани и жители на САЩ, както и на лица, които не са граждани на страната, независимо от тяхното глобално местоположение, ако са заподозрени в престъпление от компетентността на американските органи. Любопитното е, че законът не е одобрен от Конгреса, а е вкаран като част от законопроект за разход.

Същевременно евродепутатите изразиха съжаление, че ЕС не е наложил на „Фейсбук“ солена глоба. Според тях тя трябва да бъде подобна на платените от интернет гиганта 5 милиарда долара в резултат на постигнатото извънсъдебно споразумение с Федералната търговска комисия на САЩ заради скандала с изтеклите данни от компанията „Кеймбридж Аналитика“ и свързаното с това неизпълнение на Щита за лични данни.

Гостите от Европа настояха и за приоритизиране на законодателството в сферата на изкуствения интелект предвид засиленото развитие на разрушителни технологии.