Турският президент Реджеп Тайп Ердоган потвърди, че отваря границите на страната в посока Европа за мигрантите, съобщиха световните агенции преди малко. Сериозни струпвания на мигранти има на турско-гръцката граница. За България засега опасност няма, уверяват от сутринта всички отговорни фактори в страната. 
"На границата ни с Европа има 18 000 мигранти, може да станат 30 000. Ние отваряме портите. Няма да затворим тези врати. Защо? ЕС трябва да спазва обещанията си", заяви Ердоган, цитиран от АФП.
 

Презиндетът обясни, че е предупредил руския си колега Владимир Путин да не се намесва в Сирия.

"Вчера попитах Путин какви са целите ви там (в Сирия)? Ако ще създавате военна база, то направете това, но отведете войските от нас", каза Ердоган.

 

За да спрат настъпващото множество, гръцките полицаи са използвали сълзотворен газ и шокови гранати. От своя страна мигрантите са хвърляли камъни по униформените. Има няколко арестувани. Засилени са проверките между островите в източното Беломорие и турския бряг. Поискана е помощ от Брюксел.
"Европа трябва да помогне, но не само с пари, а и с хора и оборудване. Поискахме хора, лодки и техника, които да помогнат на бреговата охрана", казаха гръцките власти.

Припомняме, че до решението на ТУрция се стигна след като нейни войници бяха убити от сирийскат армия, активно подкрепяна от Русия. 

"Дойдохме тук - на гръцко-турската граница. Гръцката полиция не пуска мигрантите да преминат границата. Имаме много проблеми, затова искаме Турция и Европа да отворят границите си", обясни пред камерите бежанец от Афганистан. 
 

Междувременно военният министър Красимир Каракачанов обходи с хеликоптер турската граница за инспекция. 300 военни и 50 състава за спецоперации са в готовност да отидат на границата. 

Че няма натиск по нашите граници, потвърди и премиера Борисов от Пловдив:
"Нищо не е по-различно от преди 2-3 години. Българските граждани да са спокойно, че нашите моряци и граничари са на поста си."
Премиерът коментира и че няма нормален човек, който да разреши със сила да се действа срещу жени и деца, каквито са в голямата част мигрантите. Той припомни, че  е водил разговори с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, с гръцкия и хърватския премиер, както и с турския президент Ердоган и че му предстои среща с него. 
"В понеделник ще отида с Ердоган да договоря и неговите условия, за да решим дълготрайно този процес - и с връщането на мигрантите, и с намесата на НАТО"