След почти 19 години война и стотици хиляди жертви - САЩ и талибаните подписаха днес споразумение за прекратяване на огъня в Афганистан. Преговорите продължиха близо две години и с различни спадове и върхове в разговорите, те бяха ознаменувани с официална сделка. 

Очакванията са, че след подписването американските войски ще изтеглят част от контингента си, а при спазване на условията на мира - ще бъдат изтеглени всички щатски войски от страната. В замяна - талибаните трябва да гарантират, че няма да превърнат Афганистан в "земен рай" за терористични групировки от цял свят. Освен това - те се задължават да водят мирни преговори с централното правителство в Кабул.

Така - ако всички бъде спазено, САЩ ще се изтеглят напълно от афганистан до 14 месеца, броено от днес. Първоначалното намаляване на войските ще бъде на 8600 души. 

Документът беше подписан в катарската столица Доха, която беше дом на всичките кръгове от процеса по мирните преговори. Там пристигна делегация от 31 членове на радикалната групировка. В Доха е и държавният секретар Майк Помпео, който през последните месеци беше архитект на споразумението от американска страна. 

Споразумението бе подписано в 12.45 ч. по Гринуич от американския преговарящ Залмай Халилзад и политическия лидер на талибаните Абдул Гани Барадар.

В чест на сделката днес талибаните обявиха, че прекъсват всичките си военни операции в страната.

"Тъй като споразумението ще бъде подписано днес и нашият народ е щастлив и чества това събитие, ние прекъснахме всички наши военни операции в цялата страна", заяви говорителят на талибаните, Забиула Муджахид.

Въпреки примирието обаче - Афганистан е далеч от мира. Талибаните показват, че няма да се примирят докато не поемат контрола над Кабул и централното правителство. Те твърдят, че искат да участват в мирен процес, в който да бъдат признати за политическа сила, но малко експерти смятат, че това е възможно. 

Такова е и притеснението на избраният преди седмица нов-стар президент на страната Ашраф Гани. Точно поради тази причина днес в Кабул пристигна американският министър на отбраната Марк Еспър, който трябва да успокои правителството и да гарантира, че Вашингтон остава ангажиран със сигурността на страната.

"Ако талибаните не спазват ангажиментите си, те ще изгубят своя шанс да седнат на масата на преговорите с останалите афганистанци и да обсъдят бъдещето на страната си", посочи Еспър.

Иначе - вътрешните преговори между афганците трябва да започнат на 10 март.