Новият закон за финансовите пазари в Китай днес влезе в сила, опростявайки правилата за излизане на борсата и засилвайки санкциите за злоупотреба с вътрешна информация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Текстът, приет в края на 1999 година от парламента, е голямо събитие в реформата на капиталовите пазари на страната, отбелязва агенция Синхуа, цитирана от АФП.

Новата система за листване на борсата се основава на опростена процедура за регистрация, а не на предварително одобрение от Комисията за регулиране на финансовите пазари.

Компаниите вече не са задължени да отчитат печалба, за да искат да станат публични, но трябва да предоставят точна финансова информация.

Неотдавна китайските власти подеха инициативи за привличане на акциите на големи технологични компании. През юли китайският еквивалент на индекса

Насдак бе пуснат на фондовата борса в Шанхай с нова платформа за технологични акции - СТАР Маркет (STAR Market).

Именно тази платформа отговаря за регстрациите на исканията за излизане на борсата.

Промененият закон защитава в по-голяма степен миноритарните акционери.

Той изисква от компаниите да подобрят прозрачността и да установят механизъм за решаване на спорове, за да отговорят на оплакванията на акционерите.

Дружествата, които бъдат признати за виновни за неверни или подвеждащи декларации или пък са укривали важна информация от акционерите, подлежат на глоби между 1 и 10 милиона юана (между 130 000 и 1,3 милиона евро).

Посредниците или компаниите за услуги, които са предоставили невярна информация по време на излизането на борсата, за застрашени от глоби между 2 и 20 милиона юана.