Министър-председателят Бойко Борисов заминава за Анкара, където ще проведе среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде БНТ.

Основна тема на разговорите ще бъдат обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. Ще бъдат обсъдени действия, които да допринесат за справянето с кризата и спирането на мигрантския натиск.

През уикенда Борисов разговоря по телефона с канцлерката на Германия Ангела Меркел, с канцлера на Австрия Себастиан Курц, с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

 

По-рано Гърция съобщи, че престава за един месец да приема молби за международна закрила от незаконно влезли на територията на страната.

Те ще бъдат задържавни, предавани на съд и връщани в страните, откъдето са дошли.

Днес в окръг Еврос, където е сухоземната граница между Гърция и европейската част на Турция, гръцката армия ще проведе учения с истински боеприпаси, съобщи в. "Катимерини".

Утре в района се очаква посещение на Мицотакис и Мишел.

Според информация на БНТ от българо-турската граница не всички мигранти, които искат да преминат на територията на Европейския съюз, са сирийци и не всички бягат от войната. Част от прииждащите към българо-турската и гръцко-турската граница са от Афганистан, предаде националната телевизия.

На бойното поле

Междувременно снощи Русия съобщи, че нейните войски повече не могат да гарантират сигурността на полетите на турската авиация над Сирия, предаде ТАСС.

В неделя командването на сирийската армия съобщи, че затваря въздушното пространство на северозападната част на страната, включително над провинция Идлиб, и че ще унищожава всички вражески летателни апарати.

Сирийската държавна агенция САНА съобщи, че вчера турските военни са свалили над Идлиб два самолета на сирийските правителствени военновъздушни сили, чиито пилоти са успели да катапултират.

Сирийските правителствени сили си върнаха стратегическия град Саракиб в северозападната провинция Идлиб, предаде ТАСС, като се позова на в. "Ал Уатан".

Проправителственият сирийски всекидневник, който се позовава на свой източник, пише, че военни части са превзели Саракиб след сражения с джихадистката групировка Джебхат ан Нусра и съюзени с нея фракции.

Новината бе потвърдена от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, цитиран от ДПА.

Базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация съобщи, че сирийските правителствени сили са превзели Саракиб с подкрепата на руски военни самолети.