Президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция е готова да помогне на България и Гърция, за да бъде избегната хуманитарна и миграционна криза, предаде БТА.

"Пълна солидарност с Гърция и България, Франция е готова да даде своя принос в усилията на европейците да им бъде предоставена бързо помощ и за защита на границите. Трябва да действаме заедно, за да избегнем хуманитарна и миграционна криза", написа Макрон в туитър.

На 28 февруари агенция Ройтерс съобщи, позовавайки се на високопоставен турски източник, че Анкара е решила да не спира сирийските бежанци, които се опитат да стигнат до Европа по суша и море. По данни на Ройтерс това решение е било взето след гибелта на 33 турски военни в сирийската провинция Идлиб.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви вчера, че над 100 000 мигранти са пресекли границата с ЕС. Министерството на външните работи на Гърция обаче нарече това твърдение дезинформация.

Австрия ще спре всички мигранти, опитващи се да пресекат границата й, ако не проработят мерките за спирането им в Гърция и останалите балкански страни, заяви министърът на вътрешните работи Карл Нехамер, цитиран от Ройтерс.

"Унгария и Хърватия увериха, че ще пазят границите си", каза консерваторът Нехамер в ефира на телевизия ОРФ.

Преминаващите през Балканите мигранти със сигурност биха преминали през една от двете страни, за да стигнат до Австрия, отбелязва Ройтерс.

"Ако хората въпреки това стигнат до нас, те трябва да бъдат спрени", подчерта австрийският вътрешен министър.

Нехамер каза, че Австрия е готова да си сътрудничи с балканските страни и да им окаже помощ при евентуален миграционен натиск.

Естония е готова да помогне на Гърция и България в сдържането на потока от бежанци с оглед на надигащата се нова миграционна криза, заяви естонският външен министър Урмас Рейнсалу, цитиран от руското издание "Спутник".

"Талин е готов незабавно да обсъди оказването на помощ на граничните сили на Гърция и България както с оборудване, така и с изпращане на допълнителни полицаи и граничари, ако страните от региона сметнат това за необходимо", каза той.

Външните министри на двете балкански страни са благодарили на Естония за готовността й да помогне, отбелязва Рейнсалу във Фейсбук.
Подобно изказване направи и вътрешният министър на Естония Март Хелме. Той посочи, че агенцията на ЕС за граничен контрол "Фронтекс" като колективен орган за охрана на границите на Евросъюза трябва да окаже на Гърция и България в създалата се ситуация максимална помощ, и то колкото се може по-скоро, за да се избегне неконтролираното нахлуване на нова имигрантска вълна в Европа.

"При необходимост Естония е готова да изпрати допълнителни сили на външните граници на Европа, за да прояви по този своята солидарност", подчерта той, цитиран от ТАСС.