Майките на деца с увреждания от обединението "Системата ни убива" и медицински сестри от страната обособиха съвместен палатков лагер пред сградата на Министерския съвет. И майките, и здравните работници обявиха, че ще протестират безсрочно, докато исканията им не бъдат чути. 

Медицинските сестри отново настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд, каквито им бяха обещани още преди година, а според Министерството на здравеопазването ангажиментите се изпълняват.

Тази сутрин пред бТВ една от лидерките на протеста на сестрите - Мая Илиева, обаче изброи какви са възнагражденията на колегите й в страната: 700 лева в Троян, 610 лева в Елин Пелин, Ловеч - 705 лева, Гоце Делчев - 740 лева, Грна Оряховица - 740... Най-високата е в Ямбол - 840 лева. 

"Да изброят от министерството къде има увеличение, защото явно те са по-малко", посочи Илиева.

От "Системата ни убива" пък поискаха оставката на социалния министър Деница Сачева, като обявиха, че според тях тя иска да отмени извоювания след протестите им отпреди година Закон за личната помощ. 

"Де факто социална политика липсва, а ние извоювахме един закон, който 30 години липсваше. Най-справедливият закон според нея е приет под натиск. Истината е, че той никога нямаше да се случи, ако не беше под натиск.

"Едни пари се въртят, едни НПО-та печелят и ние получаваме най-много 4-6 часа", обявиха майките.

Наскоро Сачева обяви, че в така приетия закон има редица недъзи, в т.ч. че оставя без асистенти около 13 000 души. Според нея проблемът е заложен в самия закон, приет под натиска на бившия омбудсман Мая Манолова и внесен в парламента от лидера на БСП Корнелия Нинова.