Европарламентът ще ограничи част от действията си в следващите три седмици като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса, съобщи неговият председател Давид Сасэоли.

Една от тях е забраната за външни посещения в ЕР. Мярката ще засегне гражданските посетителски групи, лобистите, както някои от помощниците на евродепутатите. Годишно Парламентът посреща около 700 000 външни посетители, обясни Сасоли.

Насрочената за следващата седмица пленарна сесия в Страсбург обаче ще се състои по план. Предвижда се парламентарните комисии също да продължат работата си в Брюксел. Но те няма да изслушват гости - външни експерти.

През следващите три седмици евродепутати няма и да пътуват на мисии в чужбина.

Онези от тях, посетили райони, засегнати от вируса, са посъветвани да проявят съзнание и да не предприемат действия, опасни за здравето на околните. Депутатският им имунитет не позволява да бъдат издавани забрани за пътувания. И по тази причина могат да им се предоставят единствено съвети.

До края на месеца в Европарламента няма да бъдат разрешени културните прояви и всякакви събития, организирани от евродепутатите, партийните групи или администрацията.

Освен това ръководството на ЕП призовава парламентарните служители, посетили наскоро засегнати от разпространението на заразата места, да работят от домовете си известно време.