Ръководителите на държавните медии в Унгария са наредили на подчинените си да искат разрешение, за да пишат за Грета Тунберг или за политиката на ЕС и са им забранили да съобщават за докладите на водещи правозащитни организации. Това съобщи "Политико", като се позовава на вътрешни имейли, с които разполага.
Според изданието редакторите в унгарските обществени медии са разпространили списък с деликатни теми, които може да се отразяват, само след като висшестоящите одобрят черновата на текста. А в случая с шведската екоактивистка Тунберг трябвало да се взема разрешение още преди да се пише.
Един служител в държавна медия, пожелал анонимност, каза, че журналистите не знаят кой в крайна сметка дава зелена светлина за материалите по деликатни теми. Когато материалът бивал отхвърлен от неизвестните началници, редакторите казвали, че той е "паднал в борбата".
Според един от изтеклите имейли списъкът включва теми като миграцията, европейски тероризъм, Брюксел, църковни въпроси, както и всички видове избори в ЕС и някои съседни страни. Електронните писма потвърждават, че в държавните медии има ясна заповед да се не съобщава за доклади на "Амнести интернешънъл" и "Хюман райтс уоч".
По отношение на Унгария е задействана процедура по чл. 7 от договора на ЕС, която се прилага, когато се смята, че в страната има риск за спазването на основни принципи на ЕС.

БТА