Авангардният артист Франк Уве Лайзипен, познат с артистичния си псеводним Улай, почина на 76-годишна възраст в Любляна, Словения, след усложнения при лечение от рак. Той е познат и с общите си проекти с Марина Абрамович, с която са бивши интимни партньори.

С Абрамович Лайзипен се среща в Амстердам през 1976 г. Близо 12 години те са най-известната артистична двойка в света на изкуството. Връзката им приключва символично с пърформанс, в който двамата се отдалечаваха един от друг, вървейки по Великата китайска стена, припомня „Арт Нюзпейпър“.

„С голяма тъга научих за смъртта на моя приятел и бивш партньор Улай. Той беше изключителен артист и човек и много ще ми липсва. На този ден ме успокоява мисълта, че неговото изкуство и наследство ще живеят вечно“, сподели Абрамович в профила си в Инстаграм.

„Улай бе несравним. Като човек и като артист – написаха от студиото на твореца на 2 март. – Най-нежната душа, щедър, пионер, активист, ментор, колега, приятел, баща, съпруг. Търсач на светлина, той обичаше живота. Пътешественик. Борец. Брилянтен мислител, който преминава границите и държи на болка. Отдаден и безстрашен, етичен, елегантен, остроумен. Той повлия на мнозина. Ще липсва на семейството, приятелите, арт обществото и на хиляди други, които е докоснал и вдъхновил.“

През 2015 г. той съди Абрамович в Нидерландия по обвинения, че е нарушила техен договор от 1999 г., споразумение за общите им творби. Магистратите постановяват, че тя трябва да компенсира бившия си партньор с авторски възнаграждения на стойност 250 хил. евро, както и да плати съдебните разходи в размер на 23 хил. евро.

Пърформансът „Imponderabilia“ на тандема Марина Абрамович и Улай през 1977, галерия „Communale d’Arte Moderna“, Болоня, Италия. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom.

Роден в немския град Солинген, Улай живее и работи в Амстердам, където прекарва по-голямата част от живота си. После се мести в Любляна. През 2020 г. голяма ретроспективна изложба с негови творби ще бъде представена в музея „Stedelijk“ в нидерландската столица.

През 2017 г. Улай представи в София първата си изложба „Аз Другият“. Пред българската публика артистът сряза кожата на гърдите си и долепи тяло до една от своите творби, за да остави капките кръв върху хартията. Това бе пърформансът, изпълнен от него за родните ценители на съвременното изкуство.

Когато здравето му се влошава, той казва, че е открил спасение във водата. Пиенето на повече вода му помагало да разбере себе си и да подобри пърформансите си.

Прочуто е участието на Улай в пърформанс на Марина Абрамович в музея МоМа през 2010 г. Ето видео от появата му:

 

 

"Площад Славейков"