Броят на мигрантите, преминали от Турция на територията на ЕС, след като Анкара реши да отвори границите си за бежанците, надхвърли 130 000 души, съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу на страницата си в Туитър, цитиран от БТА.

"До 9.15 часа тази сутрин (8.15 часа българско време) броят на бежанците, напуснали нашата страна през окръг Одрин, възлиза на 130 хиляди души", написа Сойлу.

Днес в Анкара ще има посещение на ръководителите на ЕС заради бежанския натиск, решенията на Турция и ситуацията в Сирия. Вреча при Реджеп Ердоган беше премиерът Бойко Борисов. Към момента няма натиск на българската граница, за което министър-председателят снощи благодари на турския президент. 

Гръцкият премиер Мицотакис е на границата между Гърция и Турция. Към момента твърденията на Анкара за преминалите хора не са потвърдени.

Българската армия е в готовност

„Видно е от предишните години, че армията си вършеше работата много добре. Ако се случи нещо като това, което се случва на Гърция, участието на армията е неизбежно. Имаме готовност в рамките на няколко часа да изпратим 400 души, а в рамките на 12 часа – още 1000. Ние, като правителство, имаме ясната визия, че не трябва да допускаме нито един нелегален мигрант в страната”, заяви днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по темата.

Към България до този момент няма мигрантски натиск.