На база на предварителни данни и оценки към февруари 2020 г. се очаква превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП)* да бъде в размер на 1495,7 млн. лв. (1,2% от прогнозния БВП).

Така започва месечното съобщение на Министерството на финансите, в което оттам уведомяват обществото как се движи събираемостта на бюджета. Данните на ведомството затвърждават тези от януари и показват, че за поредна година хазната върви към преизпълнение на заложените приходи и вероятно отново ще станем свидетели на мощно харчене през последния месец на годината. Пари, които не са заложени в Закона за държавния бюджет, Министерският съвет ги раздава без санкцията на парламента. 

В края на януари властите съобщиха, че излишъкът към първия месец на годината е в размер на 841 млн. лв., или 0,7% от прогнозния БВП. 

Припомняме, че тазгодишните прогнози за попълването на хазната са различни от предходните няколко, като според идеята, заложена в Закона за държавния бюджет за 2020 г., България трябва да завърши с балансирано салдо, тоест без дефицит или излишъци. Това е едно от важните условия пред страната за влизането ни в т.нар. чакалня на еврозоната, или ERM II. 

Планът всяка година е ясен - залагат се по-ниски очаквани приходи, които после се преизпълняват, а в края на годината правителството ще разполага с едни допълнители пари, които може да харчи без санкцията на парламента. 

Иначе по дълбоките разчети на МФ показват, че приходите, помощите и даренията  по КФП към февруари 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 7497,4 млн. лв. (16,0% от годишния разчет). Спрямо февруари 2019 г. приходите по КФП нарастват с 277,8 млн. лв., като ръст се отчита основно при данъчните приходи и постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към февруари 2020 г. са в размер на 6001,7 млн. лв., което е 12,8% от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП към февруари 2019 г. бяха в размер на 5706,2 млн. лева. Номиналното нарастване, съпоставено със същия период на предходната година, е основно поради по-високия размер на разходите за персонал, на социалните плащания (базов ефект от увеличението на пенсиите от юли 2019 г.), по-високи капиталови разходи и други.

---

* Консолидирана фискална програма - съдържа разходите на публичната власт за едногодишен период. Наред с републиканския бюджет в КФП влизат още бюджетът на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетът на социалното осигуряване, НЗОК, висшите учебни заведения, БАН, БНР, БНТ, както и приходите и разходите на извънбюджетните сметки и фондове, създадени към министерства и ведомства.