Коронавирусът вече е "глобално предизвикателство", обяви създателят и собственик на Facebook Марк Зукърбърг и разказа повече за мерките, които неговият екип предприема срещу вируса.

"Фокусирани сме да осигурим това - всички да имат достъп до точна и правдоподобна информация. Ако потърсите за коронавирус във Facebook, ще ви изскочи прозорец, който ще ви прати към Световната здравна организация или местните ви здравни институции за последна информация.

Ако сте в страна, в която СЗО е съобщило за зараза, ще го видите във вашия News Feed", обяснява Зукърбърг.

Компанията е дарила на СЗО колкото безплатни реклами са им нужни, за да държат целия свят информиран. 

"Фокусирани сме и върху спирането на измамите и вредната дезинформация - отбелязва създателят на социалната мрежа. - Важно е всички да имат място, в което да споделят своите преживявания и да говорят за епидемията, но както нашите стандарти на общността ясно казват, не е добре да се споделя нещо, което може да постави хора в опасност."

Затова модераторите на Facebook ще махат фалшиви твърдения и конспиративни теории, които са отбелязани като такива от международните здравни институции. И ще блокира рекламите, които предлагат фалшиви продукти като лечение за COVID-19.

Зукърбърг обаче пропуска факта, че според политиката на Facebook изказванията на политици са защитени от проверка. Твърдението на Доналд Тръмп например, че вирусът най-вероятно ще загине от топлото време през април, или че заразените ще намаляват, когато собствените му експерти твърдят обратното, няма да бъде спряно да тече в новинарския поток - защото според Facebook дори когато политиците лъжат, е важно да бъдат разпространявани.

Зукърбърг се хвали и с участие заедно с фондацията на Бил Гейтс в разгадаването на генома на новия коронавирус, което изследователи от Камбоджа направиха преди 2 месеца буквално за дни. Става дума за т. нар. Биохъб "Чан-Зукърбърг", проект на основателя на Facebook и съпругата му Присцила Чан, която е педиатър, за финансиране на ключови медицински изследвания.

Екипът на биохъба работи върху създаването на атлас на клетките - периодична таблица на различните типове клетки в тялото, сред които и тези на белия дроб. Това помага на изследователи да работят върху начини да намалят щетите върху тези органи, които коронавирусът атакува.

"Има още, което може да направим, за да помагаме на хората да се чувстват по-малко изолирани и да си помагат, и работим върху някои идеи, които ще споделим в следващите няколко седмици, но засега фокусът е върху забавянето на разпространението на вируса", заключава Зукърбърг.

Ето и пълното му изказване в профила му в социалната мрежа: