Дебора Дюган, отстранена временно от директорския пост в американската звукозаписната академия, бе окончателно уволнена след обвинения, че е подложила на вербален и сексуален тормоз своя колежка на по-ниска позиция. Академията, която организира наградите „Грами“, я пусна в административен отпуск през януари, дни преди да се проведе церемонията по връчване на наградите. Писмо, изпратено тази седмица, до членовете на академията, съобщава, че след две независими разследвания бордът на директорите е взел решението да прекрати договора ѝ преждевременно, съобщава „Гардиън“.

„Тези разследвания бяха проведени от хора с опит, които нямаха връзка с академията, преди да бъдат назначени. Те интервюираха 37 свидетели и прегледаха безброй документи и имейли“, се казва в писмото.

Когато Дюган бе административно отстранена, тя отговори на обвиненията срещу нея с документ от 44 страници, в който разкрива схеми и корупция при гласуването за „Грами“. Освен това обвинява предшественика си Нийл Портноу, че изнасилил изпълнителка, заради което той бе уволнен миналата година.

„Всъщност аз исках да направя промяна отвътре – коментира Дюган в интервю от януари. – Вярвам зад какво трябва да застане Звукозаписната академия – зад артистите – и се опитвах с всяка следваща стъпка да поемам дълбоко дъх и да си казвам: „Добре, мога да направя промяната. Мога да поправя това. Ще работя с този екип.“

В документ от 44 страници тя твърди, че получавала сексуални аванси от адвоката на академията Джоел Кац, нещо, което той категорично отрича.

Писмото от борда на директорите се обосновава още и с това, че обвиненията на Дюган са „неоправдана и уронваща медийна кампания“.

„Да не отстраним госпожа Дюган от организацията в този период би означавало, че правим компромис с ценностите си. Не можехме да я наградим с изгодна договорка и да поставим прецедент, че поведение като нейното остава безнаказано“, пише още в писмото.

В изявление след уволнението на Дюган адвокатите ѝ определиха решението на академията за „отвратително“ и го посочиха като доказателство, че организацията „няма да се спре пред нищо, за да продължи културата си на мизогиния, дискриминация, сексуален тормоз, корупция и конфликт на интереси“.

"Площад Славейков"