Месец след като стана известно, че заради липса на средства 29-ото издание на най-стария балетен конкурс в света “Международен балетен конкурс – Варна”, няма да се проведе, се оказа, че Министерството на културата може да отпусне 100 хиляди лева. 

Заявката за финансирането на престижното международно културно събитие е направена от министъра на културата в отговор на писмен депутатски въпрос. 

„Международен балетен конкурс "Варна" се провежда на всяка четна година и е едно от най-значимите и престижни международни събития в страната. В годините назад Министерството на културата подкрепя провеждането му, като осигурява награден фонд в размер на 60 хил. лв. Правата за организиране на балетния конкурс са притежание на частна фондация. В случай че организаторите предприемат действия за провеждане на балетния конкурс за 2020 г., в бюджета на Министерството на културата е предвидена финансова подкрепа в размер на 100 хил. лв. (60 хил. лв. награден фонд и 40 хил. лв. за организационни дейности), заявява министърът. 

В началото на февруари тази година организаторите на фестивала обявиха първо, че планираното събитие за 15-30 юли 2020 г. се отлага по технически причини и няма да бъде проведено през настоящата година. А по-късно уточниха, че недостатъчно спонсорство и дарения са причината балетният конкурс да не се състои. 

От отговора на министър Боил Банов до депутатите на БСП – Чавдар Велинов и Красимир Янков, се посочва, че през 2019 г. по бюджета на Министерството на културата – програма „Фестивали, конкурси, събития и чествания“, са утвърдени разходи от 1,240 млн. лв. А през същата година по тази програма са отпуснати 893 хил. лв. 

От тях най-много са получили фондация „Една за култура и изкуства“ (150 хил. лв.), "София филм фест" (100 хил. лв.), Фестивалът на изкуствата „Аполония“ (55 хил. лв.), "София мийтингс" (50 хил. лв.). 

А за българското участие на филма „Ага“ в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“ на наградите „Оскар“ са отпуснати 20 хил. лв.