Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на трима обвинени за участие в организирана престъпна група с цел искане и получаване на подкупи, длъжностни престъпления и търговия с влияние в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив.

Това съобщава прокуратурата до медиите.

Както обяви на брифинг в понеделник - говорителката на главния прокурор Сийка Милева, това са шефката Цветелина Кънева, юрисконсултът на държавното дружество и общинският съветник от община "Марица" Георги Какалов.

Те са обвинени за това, че от май 2018 г., с цел финансово облагодетелстване неправомерно издавали срещу подкупи разрешителни за сондажи на животновъди. По указание на директора Ц.К., подчиненият й юрисконсулт Д.Б. и други служители извършвали масирани проверки в района на дирекцията за незаконни сондажи, и по-специално - на производители на водоплаващи птици.

При установени нередности юрисконсултът насочвал нарушителите към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма, която да извърши
обследване, да проектира и да изготви документи по узаконяване на сондажите. За „услугата“ по узаконяването били искани и получавани по 8000 лева, вместо взиманите от другите хидрогеоложки фирми в региона 3000 лева,
описват от прокуратурата.

Същевременно ако пък в дирекциата влезели документи за сондаж от друга фирма, директорката разпореждала преписката да бъде забавена, като инвеститорът бъде насочен към „правилната“ хидрогеоложка фирма.

Установени са случаи, в които участниците в групата са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани. В тази връзка планирани или започнати от служители в Басейновата дирекция проверки са били спирани от директора.

Определението на Специализирания съд подлежи на обжалване пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Само преди дни с тежковъоръжени спецчасти прокуратурата щурмува централата на Басйенова дирекция, но от думите на Сийка Милева в понеделник се разбра, че то е по съвсем друго досъдебно произовдство, което засега се води отделено в Пловдив. Окръжният прокурор в града под тепетата обяви, че влезли така, защото изискали документи и не им отговаряли.

Операциите предизвикаха откровен гняв у представители от ръководството на ВМРО и министър Емил Димитров.