Коронавирусът удари институциите на Европейския съюз, съобщава "Политико".

В сряда два случая на заразени бяха потвърдени от властите в Брюксел, един в Европейската агенция за отбрана и друг в Съвета на Европейския съюз.

Като се позова на изявление на Агенцията европейски представител каза, че "служител е дал положителна проба и в момента е у дома си в изолация, тъй като симптомите са се появили в събота вечерта. Лицето е съобщило за много леки симптоми и оттогава не се е връщало в Агенцията“.

Въпросният служител се е върнал в Брюксел от пътуване в Италия на 23 февруари.

Агенцията заяви, че „е информирала няколкото служители, които са били в близък контакт със съответния колега четири дни преди появата на симптомите“ и им е казала „да се самоизолират в продължение на 14 дни като предпазна мярка“.

Срещите, които е трябвало да се проведат в помещенията на Агенцията в Брюксел или организирани от нея на други места до 13 март, са били отменени.

От Съвета на Европейския съюз също съобщиха, че тестът за коронавирус на един от служителите им се е оказал положителен, но обещаха да не отменят насрочени мероприятия.

"Колега от отдела за информационна сигурност се е заразил в Белгия с новия коронавирус COVID-19", пише Уилям Шапкот, генерален директор на Съвета за организационно развитие и услуги, до служителите на Съвета в имейл, видян от "Политико".

"Колегата беше на работа в генералния секретариат на Съвета преди да се разболее, така че ние предприемаме необходимите мерки за ограничаване на рисковете от предаване на COVID-19 на други хора", пише Шапкот и добавя: "Това означава, че идентифицираме хората, с които колегата е бил в близък контакт на работното място от четири дни преди появата на симптомите".

Пресслужбата на Съвета потвърди случая, както и това, че вирусът е предаден от друг човек в Белгия.

Говорителят заяви, че "поради естеството на работата си" заразеният член на персонала е имал "ограничен или почти никакъв пряк контакт с външни делегации или посетители". Той добави, че Съветът не планира да отменя заседания поради случая.

Министрите на вътрешните работи на ЕС се срещат в сряда следобед за извънредна дискусия по миграционната криза на гръцко-турската граница.