Природозащитничката Грета Тунберг нарече днешното предложение на Европейската комисия за опазване на околната среда "закон, който никой не е длъжен да спазва", предаде БТА.

По-рано днес Еврокомисията представи предложение с по-високи цели за постигането на екологично чиста икономика до 2050 година.

Тунберг говори пред депутати от Европейския парламент, след като преди това участва в седмичното заседание на еврокомисарите при обсъждането на законодателното предложение на Комисията. По нейните думи предложението само създава впечатлението, че предвижда необходимите действия, без това да е вярно, като същевременно не съответства на целите, залегнали в Парижкото споразумение.

Според нея е необходимо цялостно преосмисляне на бюджетните политики на ЕС, както и дълбока промяна в обществото и в личното поведение на хората. Тунберг добави, че в ЕС има достатъчно богатство и добронамерени хора, но няма кой да ги поведе и няма достатъчно време за действие, за да спре замърсяването на природата.

Тунберг произнесе предварително подготвено слово. Много евродепутати станаха на крака и ръкопляскаха след нейното изказване. ЕП направи изключение за днешното изслушване на Тунберг, след като в началото на седмицата отмени всякакви събития с външни посетители заради опасността от разпространение на вируса Ковид-19. 

Появата на Грета Тунберг в ЕП бе посрещната с негодувание от някои евродепутати. Те обвиниха ръководството на Парламента в двойни стандарти. Заради коронавируса то забрани груповите посещения, както и изслушването на гости и експерти пред комисиите. Евродепутати възнегодуваха, от факта, че за шведската тийнейджърка е направено изключение.