България смята да поиска финансова помощ от ЕС заради мигрантската криза, съобщи пред журналисти в Брюксел вътрешният министър Младен Маринов.

Той участва в извънредния Съвет „Вътрешни работи“, свикан заради заявеното от Турция намерение да престане да спира мигранти, тръгнали през енйна територия към ЕС.

Маринов обаче отказа да назове сумата.

„Когато е моментът, аз ще я предложа“, каза той.

Днес ЕК предложи на Гърция 700 милиона евро за справяне с кризата.

Става дума на България да бъдат отпуснати средства, които засягат комплектоването на личния състав, плащане на командировки, укрепване на материално-техническата база, повишаване на мобилността и на готовността за действия при криза, при каквито се застрашават външните граници на Европа.

„Дирекциите и структурите на МВР са дали своите заявки за сумите. Ще ги обсъдим дали изобщо са допустими и как ще бъдат приети от Еврокомисията“, заяви вътрешният министър.

Същевременно България няма да иска увеличаване на броя на служителите на „Фронтекс“ по нейната граница с Турция.

Иначе България помага на Гърция с кораб, който работи в рамките на операция „Посейдон“. Готови сме да изпратим още един кораб, увери Маринов.

По линия на „Посейдон“ на Гърция се предоставя техническа помощ, за да се подсилят наблюдението на нейните граници, капацитетът ѝ за спасяване на човешки живот в морето и за регистриране и идентифициране.

Иначе ситуацията на българо-турската граница е нормална – такава, каквато е през последните месеци. Има единични случаи на опити за нелегално преминаване.

„Там, където в момента е кризата, се събират трите граници – българската, гръцката и турската. Това се случва на 30-40 километра от нашата граница. В пълна готовност сме и сме предприели допълнителни мерки да реагираме адекватно при необходимост“, увери Маринов.

Той изтъкна, че разстояние от 30 километра може да бъде изминато пеша за някакви си 5-6- часа.

Трябва да бъде помогнато и на България, тъй като ако в момента нямаме точно такава криза, каквато е в Гърция, не е изключено това да се случи. Така че трябва да се подготвим още сега, когато няма криза.

„Във всички мои изказвания съм пледирал да приемем по-бързо един общоевропейски пакет за управление на миграцията, за да не се налага да действаме при кризи и да сме готови, когато те възникнат“, обясни шефът на МВР.

България минаги е поддържава позицията, че трябва да се работи за по-ефективно връщане на мигрантите. Въпросът е къде ще бъдат върнати и кой ще ги приеме. Така Младен Маринов коментира предложението на ЕК „Фронтекс“ да координира връщаето от Гърция на мигрантите, които нямат право на престой там.