Сирийският президент Башар Асад заяви днес, че разногласията между Сирия и Турция са нелогични и подчерта, че двете страни имат общи интереси. Той заяви това в интервю за руската телевизия "Россия 24", предаде ТАСС.

"Сирия и Турция имат общи жинзеноважни интереси. В Турция има много етнически сирийци, а в Сирия много етнически турци. Това взаимно проникване на култури е исторически обусловено. Ето защо е нелогично между тях и нас да има сериозни разногласия", заяви Асад.

По думите на Асад в Сирия говорят за турците като за братски народ.

"Сега питам турския народ - какъв ви е проблемът със Сирия? Какъв е този проблем, заради който трябва да умират турски граждани? Какво враждебно действие, голямо или малко, Сирия е извършила против Турция и по време на войната, или преди войната? Няма такова нещо и никога не е имало", заяви Асад.

Десетки турски военни бяха убити миналата седмица в нападения, приписвани на сирийските сили, подкрепяни от Русия в северозападната сирийска провинция Идлиб. Сирийското правителство осъди присъствието на турски военни в района и го определи като незаконно.

На 27 февруари Анкара започна нова операция в Сирия, наречена "Пролетен щит" в рамките на която нанася удари по позиции на сирийската армия. Преди това Турция проведе три операции в Сирия.