Съветът на ЕС признава увеличената миграционна тежест и рисковете, пред които е изправена Турция на своя територия, както и положените от нея съществени усилия да приюти 3,7 милиона мигранти и бежанци. Но Съветът категорично отхвърля използването от страна на Анкара на мигрантския натиск за политически цели.

Тази ситуация по външните граници на ЕС е неприемлива, се казва в декларация на Съвет „Вътрешни работи“. Тя бе разпространена на днешната извънредна среща на вътрешните министри на страните членки в Брюксел. ОТ българска страна участва министър Младен Маринов.

От Съвета очакват Турция да спазва изцяло клаузите на съвместната декларация с ЕС  от 2016 г. по отношение на страните членки. Тази декларация дава осезаеми резултати, включително като подкрепя  усилията на Анкара в приютяването на мигранти и бежанци. И ЕС, и Турция ще бъдат облагодетелствани от продължаването на сътрудничеството и ангажиментите си.

Същевременно Съветът изразява солидарност с Гърция, България и Кипър, както и с други страни членки на ЕС, които биха могли да бъдат засегнати по същия начин. Солидарността е във всички сфери, включително в усилията за опазване на външните граници на ЕС. Съюзът ще продължи и тясното сътрудничество с партньорите си от Западните Балкани в управлението на миграционните потоци.

ЕС и страните членки са решени ефективно да охраняват външните граници на Съюза. Нелегалното им преминаване няма да бъде толерирано. С тази цел ще бъдат взети всички необходими мерки в съответствие с европейското и международното право.

Мигрантите няма да бъдат насърчавани да рискуват живота си чрез нелегално преминаване на границите по суша или по море. Съветът на ЕС призовава турското правителство и всички участници и организации на място да предадат това послание и да се противопоставят на разпространяването на фалшива информация. ЕС ще продължи активно да се бори с трафика на хора.

Всички страни членки, Еврокомисията и агенциите на ЕС са готови са увеличат подкрепата си в намиращиге се под натиск райони, включително чрез разполагане на екип за бърза гранична намеса на „Фронтекс“ и допълнителна техническа помощ. Страните от ЕС бързо ще осигурят подгрепата, необходима за гарантирането на незабавно разполагане на съответните екипи и предоставянето на пари. Комисията ще координира тази подкрепа.

Съветът приветства допълнителната подкрепа на ЕК за Гърция, най-вече ангажимента й да предостави незабавно 350 милиона евро, както и предложението още толкова пари да бъдат дадени за подкрепа на управлението на миграцията и охраната на границите.

След седмица, на редовния Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, ще бъде разработен отговорът на ЕС на нуждите на Гърция.