Бюджетните правила на ЕС биха могли да бъдат приспособени, за да отразят извънредните разходи, направени от страните заради епидемията от коронавируса. Това заяви днес председателят на Еврогрупата Мариу Сентену, цитиран от ДПА, предава БТА.

Въпросът е особено важен за Италия - силно задлъжняла членка на еврозоната с планиран по-висок бюджетен дефицит, която се бори с най-тежкото разпространение на заболяването COVID-19 в Европа.

Рамката на бюджетните ни правила осигурява гъвкавост в случай на "необичайни събития извън контрола на правителството", каза Сентену след телеконференция с министрите на финансите от еврозоната.

"От Европейската комисия зависи да приложи тези правила и да оцени молбите (за използването им - бел. ред.) от страните членки", посочи той.

Правилата на Пакта за стабилност и растеж включват клауза, позволяваща временно отклонение от обичайните изисквания, като същевременно се съхрани фискалната стабилност. Тази клауза може да бъде използвана до степента, в която е необходимо. 

Условието е да се докаже, че допълнителните разходи са свързани с необичайното събитие и единствено ако то има временен характер, допълни Сентену.

В разговора са участвали и министрите на страни извън еврозоната. По думите на Сентену страните от еврозоната ще координират отговора си на епидемията и са подготвени да предприемат по-нататъшни мерки. Това включва фискални мерки, където е подходящо, които може би ще са необходими в подкрепа на растежа.

Потвърждаваме възможността при извънредни условия да използваме мерки на данъчна гъвкавост и да допуснем временни отклонения от Пакта за стабилност и растеж, посочва Сентену в разпространеното изявление.