Националният статистически институт ревизира надолу растежа на брутния вътрешен продукт на България за последното тримесечие на 2019г.  от 3,5%, колкото прогнозираше - до 3,1%.  Данните са спрямо същия период за 2018 г. Новината беше съобщена лично от директора на института Сергей Цветарски. За цялата година НСИ отчита ръст от 3,4%, при прогнозен от Европейската комисия от 3,7%.

Информацията идва на фона на твърденията на БСП от последните седмици, че страната надписва растежа на БВП през манипулиране на данните за вноса. Накратко - НСИ и Агенция "Митници" не са отчели едни 3 млрд. евро от внос на нефтени продукти от Русия. Така статистически се "помпа" износът, който така или иначе расте. Оттам и по-високо покачване на БВП. От НСИ и Митниците отговориха, че манипулации няма, а обикновено разминаване в подаването на декларациите на вносителите на някои борсови продукти, сред които и нефтът.

Новите преизчислени данни обаче могат да бъдат допълнително ревизирани. Оконачателните и последни резултати ще бъдат оповестени чак на 19 октомври. Данните от днес показват, че растежът от последните 4 месеца е бил само с 0,8% повече от предходините месеци. Важно е да се отбележи, че забавяне на ръста през последното тримесечие беше очакван на фона на световните търговски проблеми. Ревизии има отчетени и при предишните тримесечия, но там те са несъществени. 

От думите на Цветарски може да се предположи, че някои от съмнителните динамики във вноса на нефт са вече изчистени. Данните показват и нови изненадващи числа. Например вътрешното потребление бележи изключителен ръст с 800 млн. лв. Износът расте с допълнителен половин милиард, а при вноса е отчетен ръст от над милиард. 

Цветарски днес обясни, че манипулация в данните няма. 

"Проверявахме, за да разберем кога и какво се е случило. Говореше се за манипулации, които няма, за грешки, а аз бих говорил за навременност. Декларациите, които формират общата сума, имат различен „живот“ от първоначалното подаване до окончателните данни – за тях има специален режим",коментира Цветарски.

Стана ясно и каква е разликата между двете декларации, които вносителите подават. Първата била само с нужната на статистиката информация. Тя била неизползваема и НСИ чакало вторите декларации. 

латени са данъците и акцизите върху тезистоки, следователно БВП няма как да е много по-различен от прогнозните оценки. Тази разлика не е толкова голяма"

Припомняме, че според опозицията реалният растеж на БВП за последната година е под 1%. Изглежда тези изчисления няма да се окажат верни. Дори да има съществена ревизия и през октомври, то растежът няма как да падне до този процент. Факт е обаче, че от НСИ признават, че проблем в отчитането на данните има и че ще търсят по-надеждни начини на представяне на информацията.  От там не дадоха конкретен отговор по обвиненията за голямото разминаване при данните за външната търговия.

Иначе - в номинална стойнсот през четвъртото тримесечие БВП възлиза на 32 млрд. лв. по текущи цени. Общо за 2019 г. БВП се разнява на 118 млрд. лв. или малко над 60 млрд. евро. Преизчислен в щатски долари при средно годишен валутен курс от 1.746998 лв. за щатски долар, БВП възлиза на 67 927 млн. долара. На човек от населението се падат 16 973 лв. от обема на показателя, или 9 716 долара. Брутната добавена стойност възлиза на 102 269 млн. лева. Реалният стойностен обем на показателя е с 3.0% по-висок в сравнение с този, достигнат през 2018 година. Индустриалният сектор създава 25.9% от добавената стойност на икономиката, което e увеличение с 0.1 процентни пункта в сравнение с 2018 година. Секторът на услугите създава 70.4%, а аграрният сектор - 3.7% от добавената стойност, при съответно 70.3 и 3.9% през 2018 година.