БСП внася Закона за социалните услуги в Конституционния съд. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова.

"През март 2019 г. беше обнародван Законът за социалните услуги. Негови текстове породиха много напрежение в българското общество и страхове за българските семейства, за децата. Имаше и протести. Тогава поехме ангажимент, който днес изпълняваме. Внасяме Закона за социалните услуги в Конституционния съд с 38 страници аргументи", каза Нинова.

Депутатът Георги Гьоков поясни, че жалбата до Конституционния съд се основава на аргументите на всички НПО, които протестираха срещу закона. Той уточни, че БСП иска произнасяне от Конституционния съд за целия закон.

Законът за социалните услуги трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г., но действието му беше отложено с половин година.

Поводът станаха слухове и последвали протести на родителски организации, според които държавата ще отнема деца. Заради отлагането на закона обаче от началото на 2020 г. близо 13 хиляди хора с увреждания и възрастни останаха без лични асистенти, защото се оказа, че не отговарят на критериите на единствения друг закон, по който могат да получат помощ - Закона за личната помощ.

Впоследствие държавата успя да осигури асистенти за почти половината нуждаещи се.