Над 20 000 дребни търговци от цялата страна са купили лотарийни билети на "Национална лотария" на стойност около 40-50 млн. лв. и сега търсят начин да не търпят щети от спирането на частните игри.

Това каза в четвъртък председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на търговци на тютюневи изделия Иван Делчев на пресконференция в БТА.

По думите на Делчев, средно търговците са „затворили” между 2 и 6 000 лева в билети или общо около 50 милиона лева. Те са купени на консигнация, но от организацията не уточниха процента от отстъпка, която са имали при търговията на дребно.
 

Асоциацията няма предложение как да се излезе от ситуацията и затова изпраща отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане той да намери решение на казуса.

 
Те са започнали и онлайн петиция, в която са се подписали 927 търговци от цялата страна. По думите на асоциацията, всички те са били изрядни и в контекста на търговските взаимоотношения между организатор на лотарийни игри и обект, продаващ лотарийни билети и загубите, които ще претърпят не би трябвало да са за тяхна сметка.

Народното събране премахна частните лотарии на 7 февруари с гласовете на управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Промените в Закона за хазарта бяха внесени от зам.-председателя на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов в края на януари.

Така монополът върху лотарийните игри стана държавен и беше даден на Българския спортен тотализатор, а лицензите на частните оператори - "Национална лотария" и "Лотария България", бяха отнети. Мажоритарен дял в тях имаше Васил Божков, към когото има повдигнати 11 обвинения.

Обектите на "Лафка" бяха едни от основните разпространители на лотарийни билети и непосредствено след спирането на частните лотарии обявиха фалит.