УЕФА планира въвеждането на летен турнир за най-големите клубове, за да парира опита на ФИФА да лансира Световно клубно първенство с 24 отбора от следващата година.

Информацията е на британския в. "Дейли Мейл", който се позовава на свои източници от централата в Нион.

Както е известно, ФИФА обяви още през 2019-а, че ще организира Световно за клубове на мястото на турнира за Купата на конфедерациите, който включва национални тимове и се провежда година преди Мондиал. Така надпреварата е насрочена за юни-юли 2021 г., а първият домакин е Китай. 

Планира се да участват осем отбора от Европа, шест от Южна Америка, по три от Африка, Азия, Северна и Централна Америка и един от Океания.

Стария континент обаче - чрез УЕФА и водещи клубове, се противопостави на идеята, най-малкото защото не била съгласувана с тях. Европейската клубна асоциация официално се закани, че ще бойкотира турнира.

Според "Дейли мейл", контрата на УЕФА ще дойде с лятно подобие на Шампионската лига, което ще се прави в сътрудничество с американската компания "Релевънт спортс". Тя стои зад серията звездни приятелски мачове всяко лято, обединени под названието Международна шампионска купа. Те се играят в Северна Америка, Азия и понякога Австралия. Това е практика от 2013 г., като в САЩ и Китай стадионите винаги са пълни.

Изданието твърди, че проектът вече е представен на най-големите клубове в Европа и Южна Америка. 

Ето и някои от идеите, за които информира "Дейли мейл": 

- УЕФА ще даде благословията и логото си, но няма да се занимава с организацията, тя ще падне на плещите на "Релевънт спортс".

- участието ще става на базата на класирането в местните първенства, а не както досега - чрез покани за летните гастроли. 

- първият договор ще е за осем години. Повечето мачове ще се играят в САЩ, но и Азия ще домакинства.

- ще се направят групи с по три отбора, а победителите ще се класират за елиминации.

- клубовете ще бъдат задължени да пускат в игра водещите си футболисти.

- идеята е да се привлекат и най-силните отбори от Южна Америка.

- ще има солиден награден фонд, дошъл от тв права и продажбата на билети. 

Все още не е изяснен броят на тимовете, но и тук ще има квотен принцип. 

Съревнованието между УЕФА и ФИФА до голяма степен се дължи на лошите отношения между босовете на двете организация - съответно Александър Чеферин и Джани Инфантино. Намеци за това проличаха и в речта на словенеца по време на завършилия вчера конгрес на УЕФА в Амстердам.