Представителите на руската държавна компания "Газпром" са били шокирани от исканото намаление на цената на газа, който тече към България. Това стана ясно днес от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. 

Той, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и директорът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов бяха днес в парламента, където участваха в заседание на комисията по енергетика. Те трябваше да представят подробности относно новоподписания договор от "Булгаргаз" с "Газпром", който трябва да намали цените на руското синьо гориво за страната ни. На 3 март премиерът Бойко Борисов обяви тържествено, че тарифата ще спадне с малко над 40%. Всъщност нещата не са толкова прости - тези 40% се отнасят за цената в момента, която е 44 лв. за мегаватчас. Тъй като договорът има ретроактивно действие - тоест ще влезе в сила от 5 август 2019 г., трябва да се преизчислят тези цени и за изминалите 8 месеца. Цената през тези месеци обаче е била различна, така че процентите на намаление ще варират. Ясно е, че "Булгаргаз" ще предложи цена от 26 лв. за месец април. За сравнение - в момента средната цена на европейските борси е около 9 евро за мегаватчас. 

Около 150 млн. лв. ще получи държавното ни дружество от "Газпром" за изминалите 8 месеца. Тези пари трябва да постъпят по сметките на "Булгаргаз" до края на месец март. Днес стана ясно, че дружеството поема ангажимента да изплати надписаните суми на своите клиенти, които са топлофикациите и газовите компании. Големият въпрос - дали крайните потребители ще получат също компенсации, по какъв ред и по колко пари - остава отворен. 

От думите на председателя на КЕВР Иван Иванов стана ясно, че към момента Комисията няма правно основание, по което да задължи топлофикационните дружества да връщат пари на клиентите. Това може да стане само ако се промени закона за енергетиката. Всички парламентарни партии и ведомства се съгласиха, че такава промяна ще бъде направена и за целта ще бъде създадена работна група, която да изчисти текстовете. Чак тогава "Булгаргаз" ще подаде молби за преизчисляване към КЕВР. Комисията ще разгледа всички 8 молби за 8-те месеца и ще излезе с решение. 

Стана ясно и че няма как потребителите да получат намаление на сметките от 40%, тъй като тази редукция се отнася само до цената на газа. Топлофикациите обаче имали и други разходи, които влизат в ценообразуването и така намалението ще бъде по-малко. Колко точно не се знае. 

Тепърва ще бъде и решавано как ще изплащат компенсациите. Дали крайните потребители ще получават пари или сумите ще бъдат калкулирани в бъдещите им сметки. 

Има и други проблеим - според КЕВР, ежемесечното преизчисляване на цената на тока създава сериозни затруднения както на регулатора, така и на бизнеса. Генерира се липса на стабилност, която пък влияе на конкурентноспособността. Работната група за промяна на закона ще мисли и по този въпрос. 

Отговор беше даден и на един от големите въпроси - защо България не започна процедура по предоговаряне на цената на газа още в момента, в който Европейската комисия спечели антимонополното дело срещу "Газпром" и го задължи да води преговори с държавите. Става дума за месец май на 2018 г. Накратно - това било стратегическо решение на "Булгаргаз". Те преценили, че тъй като тогава пазарът позволявал да се купува газ на по-ниски цени, България нямало да бъде в добра позиция да договори по-голямо намаление. Така те изчакали правилния момент - тоест на 5 август 2019 г. или повече от години по-късно. От дружеството обаче отказаха да кажат на колко се равняват и евентуалните загуби за това време. 

Иначе днес Теменужка Петкова обясни, че процесът по преговорите е бил много тежък и е отнел много работа на българската страна. "Газпром" дълго не е искал да свали толкова цените, но накрая добрата работа на отговорните лица постигнала задачата. 

Министърът на енергетика неколкократно поиска повече търпение от обществото, защото това било нова ситуация за българското правителство.

"Досега практиката показва, че ние винаги е трябвало да додаваме пари, а сега имаме да взимаме. ТОва е новост и моля за търпение"

Към момента остава неясно дали в новоподписания договор остава да действа старата клауза "вземи или плащай". Тя казва, че България е длъжна да купува от "Газпром" малко под 3 млрд. кубически метра газ годишно, дори да няма нужда от тези количества. Не е ясно и дали "Булгаргаз" ще продължи да плаща авансово на руския гигант.