Грипна епидемия в цялата страна обяви Министерството на здраеопазването. Мярката влиза в сила от утре - 6 март и ще важи до 11 март, сряда, включително, гласи заповедта на министър Кирил Ананиев. 

В резултат - затварят за учебни занятия всички училища, прекратяват се детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Прекратяването на учебните занятия в университетите е само препоръчително. Препоръката за преустановяване важи и за всички масови мероприятия, в това число спортни и културни. 

"Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март", гласи още съобщението на здравното министерство. 

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Причината е втората вълна на заболеваемост от грип тип В. До момента на територията на България не е диагностициран пациент с коронавирус.

УНСС излиза в грипна ваканция до 11 март

От утре до 11 март (сряда) включително УНСС излиза в грипна ваканция.

"Във връзка с грипната епидемия, обявена на територията на цялата страна със заповед на министъра на здравеопазването, и препоръката „да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров обяви дните от 6 (петък) до 11 март (сряда) включително за неучебни", съобщиха от висшето учебно заведение.