Истинска телевизионна драма разиграха сутрешните блокове на националните телевизии, след като една от протестиращите медицински сестри се качи на перваза на сградата на бившия Партиен дом в София и отказа да се върне в сградата. Тя беше заобиколена от двама служители на Националната служба за охрана и лично от началника й ген. Красимир Станчев.

Жената казваше, че се страхува за живота си. А по-късно стана известно, че е решила да излезе на перваза, защото охраната не допуснала камерите на медиите в сградата при тях. След като близо един час тя беше убеждавана от представители на НСО да слезе от опасното място, Бойка Анастасова се съгласи и малко преди 9 ч. сутринта влезе в сграда. 

Анастасова обясни, че се е преместила от прозореца в сградата, защото са се появили медиите.

„Те отказваха да ви пуснат. Аз нямах никакво доверие в хората, които преди това ни засвидетелстваха добро отношение (служителите на НСО, бел. ред.), каза тя. И повтори, че от вчера след 16 часа поведението на охраната на Партийния дом се е променило и започнала „физически и психически да ги пресират“. 

„Първоначално оставаха врата отворена, влизаха, излизаха. След което изведнъж се появиха тук една групичка, заобиколиха ни с голямото желание да ни дръпнат и не знам какво да направят вече… Това си е тяхна работа“, обясни Анастасова. 

Попитана защо за втори път е излязла на перваза, медицинската сестра каза, че тя и нейните колежки са стояли близо до прозорците, за да се виждат от камерите. „Там се чувствахме сигурни, че няма да ни блъскат… докато има камери, няма да ни закачат“, продължи тя. 

„И в момента, в който ни дадоха уверението, че ще излезнат, ще затворят вратата и ще можем да слезнем от вътрешната страна на перваза. Съблякохме се, включихме си телефоните и те нахлуха, във всичките посоки се пръснаха, започнаха да дърпат, да блъскат и първата ми реакция беше да избягам на перваза. Защото там беше единственият вариант да избягам“, разказа тя. 
 

Как се стигна дотук?

Още снощи пет медицински сестри се барикадираха в сградата на Народното събрание на пл. „Батенберг“ - бившия Партиен дом. Вчера следобед те присъстваха на заседание на здравната парламентарна комисия.

А след края й просто решиха да останат в сградата, като обявиха гражданско неподчинение.

„Записахме се за здравна комисия. Тя продължи точно пет минути - гласуване за избор на нов управител на НЗОК с един кандидат. Министър Ананиев (здравния министър Кирил Ананиев, бел. ред.) го нямаше, половината от депутатите ги нямаше и ние побесняхме. Ние пет дни стоим на палатки пред МС, а за тях бяхме невидими“, обясни медицинската сестра Мая Илиева по-рано в ефира на бТВ.

Тя също е една от 5-те в сградата на бившия Партиен дом.

Бойка Анастасова, която излезе на перваза на сградата, беше набрана на живо по мобилния си телефон в ефира на сутрешния блок на бТВ, където близо 20 минути водещият Антон Хекимян водеше „преговори“ с нея да влезе обратно вътре.

Той реши да влезе в ролята на „парламентьор“ и започна преговори за решаване на кризата. Поиска дори НСО да пусне камери на телевизиите, които да бъдели гарант за ставащото в сградата. В разговора с Анастасова се стигна дори и до идеята тя да излъчва на живо във фейсбук.

„Аз съм на прозореца, бутат ме и ме блъскат.“

„Увериха ни, че можем да влезем, че няма да ни блъскат. Щом влязохме в сградата, започнаха да ни блъскат. Целите ми ръце са в кръв и синини“, каза на няколко пъти Атанасова.

Тя посочи, че е принудена на тези действия, защото „реформата в здравеопазването трябва да се случи“.

„Това, което сега наричат здравеопазване, е геноцид“, добави тя.

"Не искам вече никой да излиза повече на прозорците", коментира в ефир и ген. Красимир Станчев.

Пред бТВ шефът на пресслужбата на НСО Веселин Нинов разказа, че два часа след спонтанното решение на групата протестиращи да останат в сградата е бил мобилизиран екип психолози на НСО, който цяла нощ е работил с тях.

"Опитахме се да ги склоним към диалог, без да упражняваме натиск. Но усилията ни останаха без успех. Те остават непреклонни в исканията си“, добави той. 

Към „живото“ след 7.30 часа се присъедини и Нова телевизия.

Малко преди 9 часа протестиращите медицински сестри получиха уверение, че ще се срещнат с ръководството на здравното министерство. Бойка Анастасова се прибра в сградата на Партийния дом и тревогата бе вдигната. Жената обаче поиска да излезе заедно с медиите, защото се страхувала какво ще направи охраната от НСО с нея.

Тя изтъкна, че е слязла от перваза само благодарение на допускането на камери в стаята, от която бе излязла. В 9:30 часа сестрите все още не бяха напуснали бившия Партиен дом.