Крайните протестни действия на няколко медицински сестри предизвикаха вълна от коментари като по темата мнението си дадоха представители на различни институции с пряко и не толкова пряко отношение към въпроса. Президентът Румен Радев коментира случая като израз на дълбокия структурен проблем в здравеопазването, управляващите - министри и депутати - като един видяха организирана политическа провокация, защото исканията на сестрите били изпълнени, а и ескалирали. Според лидерката на БСП Корнелия Нинова исканията на сестрите били справедлив. Лекарският съюз и една от синдикалните организации се разграничиха от протеста

В сюжетната линия беше намесена и Националната служба за охрана и доколко служителите ѝ на място са действали адекватно. И са получили необходимата помощ от МВР.

Президентът: Протестът на сестрите не е проблем на сигурността, а на българското здравеопазване

Съществува дълбок структурен проблем в българското здравеопазване, който изисква откровен и конструктивен диалог. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти от Дуръс. Българският държавен глава е на посещение в албанския град, за да се запознае на място с щетите от тежко земетресение през месец ноември м.г., довело до човешки жертви, много пострадали и големи материални щети.

Запитан за действията на Националната служба за охрана, президентът заяви, че НСО трябва да действа съобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти. Държавният глава подчерта, че протестът на медицинските сестри не е проблем на сигурността и не може да бъде решен от НСО, а от Министерството на здравеопазването и ресорната комисия в българския парламент.

Дариткова: Това беше организирана политическа провокация

Случилото се с медицинските сестри беше целенасочена и организирана провокация.

Това беше коментарът на шефката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която оглавява и здравната комисия на НС. Точно по време на вчерашното заседание на комисията започна скандалът.

"Искам да изясня коректно ситуацията. Вчера в 15.30 ч. се проведе редовно заседание на Комисията по здравеопазване. Сътрудниците на комисията са допуснали представителите на протестиращите медицински сестри, както сме ги допускали много пъти, въпреки че те не представляват легитимна организация. Комисията започна своето заседание в 15.30 ч. Те влязоха в 16.00 ч. Поради отсъствие на министъра на здравеопазването едната точка от дневния ред отпадна. По време на протичащо заседание и се насочиха в далечния ъгъл със столовете. Влязоха с комуникация със журналистите. Ние приключихме заседанието, което беше за допускане на кандидатурата на одобреният проф. Петко Салчев за управител на НЗОК единодушно от всички народни представители",  д-р Даниела Дариткова.

И допълни, че сестрите са останали в залата против всякакви правила.

"Техните дейтвия станаха най-активни, когато можеха да ги покажат по телевизиите. Барикадата на прозореца се състоя в праймтайма на всички телевизии. Снощи една от видните политически деятелки, в чийто инициативен комитет бяха (една от медицинските сестри Мая Илиева беше в ИК на Мая Манолова на кметските избори в София - бел. ред.), се появи пред Партийния дом, за да ги подкрепи", коментира още д-р Дариткова.

Според нея е било рисково НСО да оставят жена с нестабилно психологическо състояние на прозореца и двама от службата да не могат да се справят със ситуацията. Дариткова смята, че най-големият въпрос, който си поставя е дали отговорният за НСО смята действията на сестрите за адекватни.

"Ситуацията е изключително неприятна. Смятам, че трябва да се търси диалог, но в никакъв случай не трябва да се толерират действия, които са извън законите на страната", допълни още д-р Дариткова.

Сачева: Не става въпрос за сваляне на кабинета, а за разрушаване на обществото

„Това в момента по-скоро има политически елемент, отколкото синдикално искане. От 1 март има политическа акция, която се провежда пред Партийния дом, с искания за оставки”. Това каза пред Нова тв социалната министърка Деница Сачева за протеста на медицинските сестри.

Сачева обясни, че е проведена серия от срещи с представители на медицинските сестри и са отпуснати допълнителни финансови средства.

„Проблемът с разговорите е, че с всеки нов разговор идват нови и нови искания. Не ми е известен конкретния повод за тази акция.

„Търси се целенасочена провокация. Зад тях стоят политически опоненти”, смята още Сачева.

Социалната министърка, чиято оставка се иска от протестиращите заедно с медицинските сестри майки на деца с увреждания от "Системата ни убива", разшири тълкуването на проблема.

„Това засяга цялото общество. Трябва да си дадем ясна сметка какво искаме и какво върви. Темите в областта на социалната политика в момента се използват за тежки политически манипулации и пропаганди. Не става въпрос за сваляне на правителството, а за разрушаване на обществото”, каза тя .

Ананиев: БСП и Мая Манолова манипулират хората

„Това е директна провокация срещу държавността чрез използване на различни методи за анипулиране на българските граждани.“

Такъв бе коментарът днес пред български журналисти в Брюксел на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Той участва в извънреден Съвет по здравеопазването, свикан заради разпространението на коронавируса.

Ананиев бе категоричен, че правителството никога не е отказвало диалог с медсестрите. И всичко, което те са пожелали, или е изпълнено, или е в процес на изпълнение.

„Ще ви кажа, че с всяка следваща среща те поставят все нови и нови искания, които са напълно неизпълними. Последните са да правят борса за медсестри, да се извадят от търговската дейност на лечебните заведения, да получат първа категория труд. Сами разбирате , че това са неща, които няма как да се приемат“, каза Ананиев.

Ако тези мерки бъдат прети, ще се съдаде хаос в системата.

„Представете си ако бъде прието искането им за две минимални работни заплати, как тогава ще отговорим на другите специалности извън здравеопазването, например инженерите, строителите? Нима те са учили по-малко или полагат по-малко и по-некачествен труд? Ами ако лекарите поискат 4 минимални заплати? Ако професорите по медицина поискат 6?“, попита министърът.

Според него има организации, които се възползват от ситуацията и манипулиратх хората. Това са БСП, Мая Манолова, а сигурно има и други.

Министър Ананиев е силно разочарован от случилото се снощи. И ще води преговори само с легитимно признати организации.

Нинова: Още ли вярвате на Борисов

"През април 2019 година Борисов каза - давам 50 млн. за увеличение на заплатите на медицинските сестри . Сега е март 2020 и заплатите не са увеличени, а сестрите са в палатки пред МС и барикадирани в Партийния дом. Още ли му вярвате?"

Това заяви в Кърджали лидерът на БСП Корнелия Нинова, където се включи в работата на общинската отчетно- изборна конференция на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според нея исканията на медицинските сестри са абсолютно справедливи.

"Работят по две смени, получават мизерно заплащане. Втора година ги лъжат. Нека подкрепим исканията им. На всеки може да му се наложи да влезе в болница. Те са ни необходими на нас, като пациенти, на лекарите в операционните, на обществото", коментира още Нинова.

Тя смята, че здравеопазването е във все по-тежко състояние и така ще бъде докато здравето е търговия, защото болниците не трябва да са търговски дружества.

"Преди майките на деца с увреждания да разпънат палатки пред МС, се срещнахме с тях. Дадохме им подкрепа Законът за личната помощ да не се отменя. Днес внесохме в Конституционния съд и Закона за социалните услуги. Цялата политика на правителството на Борисов е хаос в социалната сфера и безразличие към болезнени човешки проблеми", каза още Корнелия Нинова.

На отчетно- изборната конференция в Кърджали тя отговори на въпроси за актуалната политическа обстановка и състоянието на партията. Пред делегатите Нинова очерта задачите на БСП за следващите години. Тя продължава интензивните срещи в страната. В следващите дни ще посети Силистра, Плевен и Бургас.

Нигяр Джафер: Отчаян опит на отчаяни хора да привлекат вниманието към проблемите си

Подкрепяме исканията на медицинските сестри и призоваваме за разговори, но и за чуваемост. Това каза зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер.

"Категорично подкрепяме исканията на медицинските сестри и другите медицински специалисти за по-добро заплащане. Това, което се случи е отчаян опит, на отчаяни хора да привлекат вниманието към своите проблеми. Смятаме и винаги сме смятали, че диалогът между хората и между институциите е по-добър вариант за решаването на каквито и да е проблеми, отколкото противопоставянето. Призоваваме за разговори, но и за чуваемост. До този момент не сме свидетели на резултати от тези разговори", каза още д-р Джефер.

Тя допусна, че възможно "бърнаут синдрома сред медицинските спеицалисти" да "дава вече резултати".

Лекарският съюз и КНСБ видяха "анархия" и "хаос" в "окупацията" на сестрите 

Лекарският съюз и КНСБ се разграничиха от протеста на петте медицински сестри. От синдиката даже определиха действията им като "анархия". А от Българския лекарски съюз излязоха с позиция, в която изразиха възмущение "от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет".  

КНСБ не само не подкрепя протеста на медицинските сестри. Но и осъди прилагането на провокативни инструменти. 

"Във връзка със ситуацията от последните часове, в която представители на медицинското съсловие демонстрираха анархосиндикални форми на протест, държим да подчертаем, че не подкрепяме подобни прояви", се казва в позиция на синдиката.

Те не приемат прилагането на провокативни инструменти при протестни действия, включването на политически лица в тях и умишлено нарушаване на обществения ред.

"КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ, винаги са подкрепяли и ще подкрепят исканията на всеки, който се бори и протестира за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд. Има утвърдени и законоустановени начини. Всеки трябва да отговаря пред закона. Както и досега, продължаваме да настояваме за изпълнение на постигнатите договорености в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, посочват още оттам.

БЛС изрази своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет.

Ето какво още пише в позицията им:

"Здравето няма цвят. Български лекарски съюз е категоричен: Подобни действия са абсурдни и недопустими!

Налагането на политически искания не става чрез окупация на Народното събрание и нарушаване на демократичния процес.

Мислехме, че България е направила своя цивилизован избор към свободно и демократично общество и че е възприела демокрацията като основна ценност.

Съсловната организация категорично се разграничава от действията на хора с неустановена легитимност и неясна представителност, които за пореден път налагат абсурдни и грешни внушения, поставят напълно своеволни и постоянно ескалиращи искания.

Подобно поведение, създаването на хаос, внасянето на допълнително напрежение в съсловието могат да доведат само и единствено до негативен резултат - и за пациентите, и за специалистите по здравни грижи и за лекарите."

Томислав Дончев: Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето

Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето, заяви Томислав Дончев на брифинг в МС привечер. Според Деница Сачева подобно споразумението би дестабилизирало системата.

В споразумението си протестиращите медицински сестри настояват професията им да бъде защитена от държавата, която да гарантира минимум, под който да не могат да бъдат назначавани медицински специалисти - две минимални работни заплати.

Ще бъде твърде безотговорно и малодушно да се подпише споразумение с няколко физически лица независимо от това дали ние им симпатизираме, независимо от това дали казваме, че медицинските сестри у нас имат нужда от достойно възнаграждение и достойни условия на труд, заяви още Сачева.

Социалният министър обаче отбеляза, че медицински сестри има не само в здравеопазването – има и в образованието, и в детските градини, и в яслите, и в социалните услуги. По думите ѝ правителството трябва да се съобразим с интересите на всички.

Относно заплащането и условията на труд, Деница Сачева заяви, че са готови на разговори за това колективното трудово договаряне в сферата на здравеопазването да се разпростира до всички лечебни заведения. Но, отбеляза тя, това решение не може да бъде взето еднолично от правителството, а трябва да бъде в разговори със законните представители, които представляват съответните медицински съсловия и след приемане от социалните партньори в НСТС.

Не очаквайте от нас, от мен, да поставям под въпрос нечие право на протест. Съвсем друг въпрос е всяка форма на протест да създава рискове, продължи Дончев. Според него, ако сведем политиката само до защитаване интересите на една група, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност да се изведе под някаква форма обществен интерес. Аз се боя, че сме близо до подобна ситуация, каза още Томислав Дончев.

Вицепремиерът се обърна към политиците, които искат да овладеят държавата чрез този протест, казвайки че това е грях.