Протестът на медицинските сестри в сградата на парламента, при който една от тях дори излезе на перваза на прозорец, предизвика бурни дебати в пленарната зала. Дори се наложи заседанието да бъде прекъснато, за да се успокоят страстите.

Всичко започна с декларация на БСП. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че голямата вина е на правителството на Бойко Борисов заради провала в здравната реформа. И декларира, че социалистите имат волята и характера да я направят.

"Днес отново показахте обаче неразбиране на проблема, арогантност и цинизъм. Вместо да го признаете проблема, нарекохте случилото се провокация. Две години тези медицински сестри са на улицата, на протести, на срещи с вас и вие наричате това провокация. Вместо да признаете проблема и да тръгнем да търсим решение, проявихте арогантност, като показахте, че здравната комисия в този момент може да заседава между 3 и 5 минути, и то в присъствието на тези медицински сестри.

Г-жа Дариткова, която е и лекар, сутринта нарекохте тази жена с психически проблеми, с нестабилно психологическо състояние. Малко прилича на Цветанов, който оттук казваше престъпници на лекари", заяви Нинова.

Според нея от ГЕРБ лепят етикети на хората, защото са безсилни да решат проблема.

"Няма как да не хвърлите вината на някой друг. На нея, сега и на НСО. Казвате, че те са виновни. Разбира се, че НСО или която и да е служба не може да посяга физически на беззащитни хора и жени. Ако са превишили правата си, да си носят отговорността по закон. Голямата вина е на правителството на Бойко Борисов за провала в здравната реформа", каза Нинова.

Тя посочи, че алтернативата на БСП е болниците да не са търговски дружества, както и намален ДДС на лекарства.

"За такава реформа се искат желание, характер и пълно съзнание, че се изправяш срещу силата на стотици милиони частни интереси. Ето това не ви стига. Вие нямате нито желание, нито характер да направите тази реформа, но ние имаме и това желание и ще проявим този характер. Реформата на здравеопазването ще стане факт, когато българският народ даде доверие на "БСП за България", заяви Нинова.

Според нея случилото се с медицинските сестри е безпрецедентен акт на отчаяние.

"Не можем да мълчим за случилото се вчера в здравна комисия. Случилото се през нощта и сутринта в Народното събрание. Медицински сестри се барикадираха в зала на парламента, напрежението ескалира и сутринта една стоя на прозореца на сградата. Това е безпрецедентен акт на отчаяние", каза Нинова.

И припомни думите на сестрите, че правителството ги е лъгало една година. Нинова припомни, че през април 2019 г. им е било обещано, че ще им дадат 50 млн. лв. за заплати.

"Исканията на медицинските сестри са основателни и справедливи. Работят на по две смени, на по няколко места, за да може да издържат семействата. Получават мизерни заплати, работят в трудни и неприемливи условия и какво срещат", коментира още Нинова.

И допълни:

"Опазването на здравето на българските граждани да не бъде търговия. Това е истинската алтернатива и това е истинският проблем, че докато болниците са търговски дружества, ще бъде така."

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е и шеф на Комисията по здравеопазване, отговори на Нинова с обвинения, че се опитва да оглави протеста.

"Искам тук да представя коректния прочит на събитията и коректната хронология. Уважаеми колеги, членове на здравната комисия, не подвеждайте председателката на "БСП за България". Всички бяхте свидетели в залата, всички бяхме свидетели на това, че протестиращите бяха допуснати от ръководството на Комисията по здравеопазване, защото ние винаги сме държали на диалога с тях.

Никога не сме имали притеснения за това да чуем конструктивни предложения и техните искания, когато са представени по коректен начин. Те нахлуха по време на заседанието на комисията, което не продължи три минути. Самите те заявиха, че се явиха в 16.00 ч., а заседанието започна в 15.30. След приключване на заседанието се барикадираха в далечния ъгъл на залата, като поискаха контакт само с журналистите.

Дори представителите на БСП не влязоха в контакт и не разговаряха с тях. Това беше конкретната ситуация и това беше представено некоректно от вас, защото най-вероятно колегите членове на здравната комисия са ви подвели. Аз не вярвам вие да манипулирате от тази трибуна събитията", каза Дариткова.

Тя допълни, че диалогът продължава, но исканията на сестрите се променят. А здравното министерство е изпълнило своите ангажименти според закона. Дариткова отново изтъкна неадекватната роля на НСО.

"Тя е длъжна да осигури реда в сградите на Народното събрание. НСО наистина днес създаде една рискова ситуация. Отново искам да опровергая една лъжа. Аз съм казала, че жената е с нестабилно психологическо състояние.

Това беше очевидно - жена, която стои на ръба на прозореца и не може да води разумен диалог, с риск за здравето си иска да наложи някакви неясни искания, не може да бъде преценена като стабилна. Една подобна ситуация демонстрира неподготвеност на служителите в НСО. Тези жени са прекарали цяла нощ в сградата", обясни Дариткова.

Тя обяви готовност ГЕРБ да подрепи предложения на БСП, ако те са полезни, но всяко действие в разрез със законите трябва да бъде осъждано от отговорните политици.

След Дариткова депутати от БСП и ГЕРБ влязоха в пререкания помежду си.

Първи взе думата Драгомир Стойнев от БСП.

"Днес сме в извънредна ситуация, защото Народното събрание бе блокирано. На вас може да ви е смешно, затова, г-н председател, когато става извънредна ситуация, е нормално вие да се намесите и да успокоите колегите от ГЕРБ. Има отчаяни хора, които са блокирали българския парламент", каза Стойнев.

Зам.-шефът на НС Емил Христов го прекъсна, на което Стойнев му отговори, че ако не може да изпълнява функциите си, трябва да слезе от мястото на водещ на заседанието. Антон Кутев (БСП) също взе думата.

"Очевидно имаме ситуация, която не е нормална. В българския парламент да се барикадират сестри, не е нещо, което може да кажем, че е нормално. Моята процедура към вас и предложение, за да разрешим въпроса, е да поканите протестиращите в пленарната зала. Ако те дойдат, ние ще гласуваме допуска им и ще разберем за какво става дума. Моето предложение е - поканете ги", каза Кутев.

Христов обаче го парира с думите, че сестрите не протестират срещу парламента.

Александър Симов (БСП) обърна внимание, че депутати в залата подвикват по адрес на сестрите "терористки". Ведната след това думата поиска Спас Гърневски от ГЕРБ, но тя не му бе дадена, както и на Манол Генов от БСП. Христо предпочете да прекъсне заседанието, за да се уталожат страстите.

Гърневски все пак уточни, че е казал "терористки" по адрес на онези, които са взривили църквата "Св. Неделя" и са предали два пъти България, представяйки я за 16-а съветска република и които са избили хората в Народния съд.

След възобновяването на заседанието Христов каза, че хора, които нарушават правилника, няма да влизат в залата. Той каза още, че ще постави на председателски съвет темата за поведението на депутатите, които злоупотребяват с възможността да се изкажат от трибуната.