От днес - 6 март, решението на Министерския съвет да извади от обхвата на платените пътища трасетата около София и някои около Варна влиза в сила. Това става възможно, след като "Държавен вестник" обнародва заповедта. 

Така се слага край на драмата, която в продължение на близо седмица владееше обществото. Причината беше проста и прозаична. Преди година лично премиерът Бойко Борисов, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова обещаха, че  хората от близки до София насели места и по-далелчни квартали няма да плащат винетки, въпреки че именно Министерският съвет подписа нареждането, с което тези пътища ставаха платени.

В средата на февруари тази година стана ясно, че Агенция "Пътна инфраструктура" и Столичната община все още не са се договорили как ще стане изваждането, а от АПИ започнаха да слагат тол камери по тези трасета. Така напрежението ескалира, а някои от близките до София населени места излязоха на протести.

Това предизвика гнева на премиера, който лично нареди на шефа на АПИ да ходи "като глашатай" по селата и да обяснява, че глоби няма да се налагат. Проблемът обаче остана, защото решението на МС си оставаше. Така на редовно заседание правителството промени текстовете и извади тези пътища от обхвата. Оттук нататък те ще се поддържат с пари на Столичната община. Извън обхвата остават и някои трасета в община Варна.

Така около София от платените пътища отпадат Околовръстното шосе, пътят до Панчарево, Северната скоростна тангента, пътят до Владая и Божурище, Нови Искър и други. Неплатен ще бъде и пътят до Банкя.