„В момента сме осигурили в рамките на един до два месеца необходимите защитни материали срещу коронавируса. От Изпълнителната агенция по лекарствата нямам сигнали за липса на такива.“

Това заяви днес пред български журналисти в Брюксел министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той участва в извънредното заседание на Съвет „Здравеопазване“, свикан заради разпространението на Ковид-19.

„Но това не означава, че не вършим нищо“, изтъкна Ананиев.

Здравните власти водят разговори с всички негови колеги в ЕС, както и от трети страни извън него. В момента България е в процедура на договаряне на необходимите количества предпазни средства, които в най-скоро време ще бъдат доставени.

Кирил Ананиев призова гражданите да бъдат спокойни. Медиците и Гражданска защита също трябва да бъдат спокойни.

Наличните в България количества обаче не позволяват да изнасяме навън предпазни материали и лекарства за лечение на вируса, отговори Кирил Ананиев на въпрос на Клуб Z дали страната ни е готова да предостави помощ на друга, която има нужда от маски или други материали. Министърът допълни, че такива молби към нас са отправили доста държави.

Това, което българското правителство организира и прилага като мерки, отговаря напълно на препоръките на Световната здравна организация (СЗО), Еврокомисията и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, каза още министърът.

„Нещо повече - взетите още на предишния извънреден съвет мерки ние предварително и превантивно ги бяхме приложили“, похвали се той.

И припомни, че имаме национален щаб, подчинен лично на премиера. Включени са водещи специалисти от най-добрите ни болници, центровете за бърза помощк, Гранична полиция - всички институции, които могат да помогнат в този процес. Те наблюдават процеса и гражданите биват информирани ежедневно какво се случва в Европа и по света.

Ананиев припомни още, че все пак България не е много голяма държава и може да изпадне в ситуация, в която други големи държави да бъдат задоволени с всичко, което им е необходимо, а ние да останем без необходимите предпазни мерки или лекарства.

Министърът категорично опроверга някои нападки, че властите у нас крият наличието на болни от смъртоносния вирус. Всички биват тествани с методи, прилагани в Европа.

„В момента повече ни притеснява сезонният грип. Той взема по-големи размери и увеличаваме изследванията в лечебните заведения, за да обхванем комплексно програмата както за сезонния грип, така и за коронавируса. Това ни дава още една гаранция, че ситуацията е овладяна“, продължи българският здравен министър.

Според него по границите ни е направено всичко възможно и необходимо. Разположени са резервни екипи по някои КПП, особено там, където влизат тежкотоварни автомобили от рискови държави, най-вече от Иран.

Осигурени са и леглата, необходими на този етап. Те са 800, но в момента са почти запълнени в инфекциозните отделения. Но властите имат готовност да удвоят броя им, увери Кирил Ананиев.