Бившият бразилски футболист Роналдиньо, звезда на "Барселона" и "Милан" назад в годините, и неговият брат Роберто бяха арестувни в петък в Парагвай по обвинение, че са се опитали да влязат в страната с фалшиви паспорти. Новината съобщи BBC.

В сряда двамата и техен спътник бяха задържани в столицата Асунсион с лични документи, определени като фалшиви. Разпитите продъжиха осем часа. Бразилците заявили  пред разследвщите, че техен приятел им дал паспортите "като подарък" при кацането.

Вчера водещият случая прокурор Федерико Делфино заяви, че се търси "различен изход", при който да не бъде повдигнато обвинение, тъй като Роналдиньо и Роберто не са знаели, че паспортите не са истински. Той обясни, че за да получиш парагвайски паспорт, трябва да си поживял известно време в страната. Предположи, че звездата ще понесе глоба, която ще отиде за благотворителни цели.

Съдът обаче е отхвърлил предложението на прокуратурата и постановил постоянен арест.  

Хотелът, в който бяха отседнали, е бил претърсен от полицията. Тримата нямаха право да го напускат. Роналдиньо и брат му отричат да са извършли нещо нередно. 

BBC припомня, че през 2019 г. бразилският и испанският паспорт на футболиста са били конфискувани заради обвинение в неплатени данъци и глоби за нелеганен строеж в рамките на природен резерват в Бразилия. По това време брат му е действал като негов агент. 

"Уважавам спортната популярност на Роналдиньо, но законът също трябва да бъде уважаван. Без значение кой си - законът трябва да се спазва", заяви по повод задържането Еуслидес Асеведо, вътрешният министър на Парагвай преди ден. 

39-годишният бивш футболист е пътувал за Парагвай за представянето на книга и промоция на кампания в помощ на деца в неравностойно положение. 

Роналдиньо прекрати футболната си кариера през 2018 г. През 2002 г. той вдигна световната купа по футбол като част от националния отбор на Бразилия, за който е изиграл 99 мача и е вкарал 33 гола. Връх в кариерата му е престоят в испанския гранд "Барселона" от 2003 до 2008 г. Изиграва 145 мача и вкарва 70 гола за каталунския тим. Следват 3 години в италианския "Милан" и 20 гола.