Президентът на Украйна Володимир Зеленски даде на Русия срок от 1 година за постигане на мир в Източна Украйна в интервю за британския "Гардиън"

"Правителството може да отдели една година за цялото споразумение. След това ще трябва да бъде приложено. По-дълго време е недопустимо ", каза той и допълни, че "времето изтича". А и иска да се съсредоточи върху вътрешните проблеми в страната си. 

"Ако нещата продължат по-дълго, трябва да променим формата и да изберем друга стратегия," каза Зеленски, без да навлиза в подробности.

Според него срокът на ултиматума е декември, когато ще се навърши една година от срещата на върха в нормандски формат, посветена на Украйна и състояла се миналата година в Париж.

Държавният глава на Украйна повтори, че иска да направи промени в мирния план от Минск, постигнат през 2015 година, цитиран от БТА. Русия обаче отхвърля такива предложения. Прилагането на плана, договорен в беларуската столица, напредва бавно (Какво пише в споразумението от Минск - вижте ТУК). Зеленски отбеляза, че не иска да използва петте години, дадени му от украинския народ, за да работи главно върху договореностите от Минск.

Що се отнася до районите на конфликта Донецк и Луганск президентът каза:

"Веднага щом изчезнат хората с оръжия там, стрелбата ще престане. Това е важно."

Украинските правителствени сили се бият срещу сепаратистите, подкрепяни от Русия, в двете най-източни украински области от 2014 година. Според ООН оттогава там са убити около 13 000 души. Германия и Франция, които заедно с Русия и Украйна, участват в срещите в нормандски форма за Украйна, са медиатори.

Зеленски се надява на нова среща на върха в този формат през април. Той и руският президент Владимир Путин вече се срещаха и разговаряха няколко пъти по телефона. 

"Мисля, че той чу онова, което му казах. Имам такова чувство. Надявам се да не е лъжливо чувство", допълни Зеленски.