Заменяненото на малки количества месо с вегетариански заместители намалява наполовина риска от ранна смърт, съобщава в. "Мейл он сънди".

Учени изследвали хранителните режими на 37 000 американци и установили, че приемът на протеини от растителни източници може да удължи живота. Заменянето на 5 процента - около 100 калории, от ежедневния прием на калории вследствие консумация на месо е свързано с почти 50-процентно намаляване на риска от смърт. Протеиновите източници с неживотински произход, включително ядките, бобовите култури и пълнозърнестите храни, съдържат полезни за здравето хранителни вещества и минерали.

Екипът под ръководството на Чжилей Шан от Харвардския институт за обществено здравеопазване събрал данни за хранителните навици на участниците между 1999 г. и 2014 г. Резултатите показали, че приемащите най-голямо количество растителни протеини са с 27 процента по-малък риск от смърт вследствие на каквито и да било причини и с 29 процента по-малък риск от смърт от коронарна болест на сърцето в сравнение с приемащите най-малко количество растителни протеини. Дори заменянето на 2 процента от ежедневния прием на калории вследствие консумация на преработено месо със същия брой калории от растителни протеини понижава с 32 процента риска от смърт.

Препоръчваният обикновено ежедневен прием на калории е 2000 за жените и 2500 за мъжете. "Не е достатъчно обаче да се намали червеното месо в хранителния режим - то трябва да се замени със здравословни растителни протеини", отбелязаха учените.

В рамките на друго изследване били получени сходни резултати. Учени от Харвардския университет проследили здравословното състояние на 43 200 мъже в разстояние на 26 години. Участниците попълвали въпросници за хранителните си навици на всеки 4 години, от 1986 г. до 2010 г. Резултатите показали, че заменянето на порция червено или преработено месо дневно с растителни протеини или млечни продукти намалява риска от коронарна болест на сърцето с 47 процента. Заменянето на порция червено месо дневно със същото количество ядки, без да се увеличават приеманите калории, е свързано със 17 процента по-малък риск от смърт вследствие на инфаркт. Заменянето на порция червено месо дневно с пълнозърнести храни пък намалява с 48 процента риска от смърт вследствие на инфаркт. 

БТА