Редица мерки срещу коронавируса бяха приети на извънредното заседание на Министерския съвет днес, след като снощи бяха обявени първи случаи у нас, които днес са общо 4 - в Плевен и в Габрово.

Първата група мерки засягат медицинските консумативи - маски и защитни облекла. Забранява се износа им, а Министерство на здравеопазването поема задължението да осигури такива навсякъде, където са нужни. Болниците в страната, които имат липса на легла, ще бъдат оборудвани с нови.

В добавка МВР и ДАНС ще започнат работа срещу спекулата с консумативи.

"Да не отиват да изкупуват и след това да препродават", призова премиерът Бойко Борисов.

Отменят се и абсолютно всички културни събития на закрито, включително театрални постановки, филмови прожекции и други културни прояви. Това няма да важи само за градовете, в които има случаи на вируса, но в цялата страна.

Правителството отмени и всички културни събития на закрито, включително театри, кина и всички свързани с това културни прояви. Първоначалната идея бе това да се случи само за местата, където е отбелязана инфекция на коронавирус, но то претърпя промяна.

"Все пак 400-500 души на затворени помещения за 2-3 часа рискът е голям“, изтъкна културният министър Борис Банов.

Всички спортни събития в страната пък ще се провеждат при закрити врата, без публика, в това число и мачовете на Първа и Втора лига на България. Така ще бъде от 9 март, понеделник.

"Затваряйте всичко. Ако така върви светът, съм убеден, че ще отложат и Олимпиадата", каза още Борисов.

Това не засегна днешните мачове - "Славия" - "Ботев" (Пловдив) 2:1, "Ботев" (Враца) - "Левски" 0:0 и "Лудогорец" - "Дунав" (играе се в момента), както и "Спартак" (Варна) - "Ботев" (Гълъбово) от Втора. На тях имаше зрители по трибуните.

Отменени са - и заради грипната ваканция, мачовете от детско-юношеския и аматьорския спорт.