"Има осигурени маски и консумативи за следващия месец. Имаме направени и платени поръчки и за по-дълъг период. Включваме и нашата индустрия, за да обезпечим българския народ".

Това обяви днес министърът на икономиката Емил Караниколов след среща с производителите на маски и предпазни облекла в страната.

Те ще започнат работа по допълване на медицинските ни консумативи от утре, когато ще представя три вида платове за одобрение на вирусолозите в националния кризисен щаб.

"Получаваме постоянно заявки. Месечната заявка е около 111 000, това са необходимите облекла за всички", допълни Караниколов.

Българските производители ще работят на минимална печалба и са проявили 100% разбиране по отношение на форсмажорните обстоятелства. Техните поръчки от други страни ще бъдат изтикани на заден фон докато не осигурят нашите нужди. Държавата ще им осигури и защита срещу дела за неизпълнени договори.

"Това е практика на всички европейски страни, които въведоха този механизъм”, обясни министърът.

Освен маски, производителите на текстил ще работя и върху непромокаемо предпазно облекло за многократна употреба.

"Тъй като производителите на такива медикаменти са предимно извън ЕС, аз разчитам, че българските производители могат да се справят”, каза Караниколов.