Производството на допълнителни маски за лице и защитни облекла може да отнеме месеци - това обяви в ефира на БНТ здравният министър Кирил Ананиев. От вчера държавата е в контакт с представители на медицинската текстилна индустрия, които след разговор с премиера Бойко Борисов се ангажираха да произведат експресно маски и защитни облекла. Разходите ще се поемат от здравното министерство, каза вчера премиерът, след като кризисният щаб обяви, че вече има регистрирани случаи на коронавирус в България. 

От неделя - 8 март, има и забрана за износ на защитни маски и облекла.

По думите на министър Аналиев към момента са доставени предпазни средства навсякъде в страната, България очаква и голяма доставка от Турция, за която спомена и Бойко Борисов. 

"При всички случаи няма да е създадена най-добрата организация, тъй като днес е първият ден. Дори да прекалим с превенцията, така е по-добре. Организацията може да доведе до доста бързо производство на всички необходими материали", каза Ананиев. 

Попитан какво време ще е нужно за това производство, Ананиев отговори: "в рамките на месеци".

Вчера бе казано още, че военното интендантство може да произвежда по 10 хил. маски на ден, ако всички служители са ангажирани с тази дейност. От дружеството са готови да работят извънредно и в почивните дни. Но все още няма поръчка към тях.

Здравният министър Кирил Ананиев сподели днес пред БНТ, че е впечатлен от организацията, която са направили ръководителите на двете болници в Плевен и Габрово. Там бяха и първите регистрирани заболявания от коронавирус. Освен коронавируса там има и сезонен грип тип Б, който понякога е с по-тежки последствия от коронавируса.